MAHKUM KRİZİNE REKTÖR'DEN CEVAP

MAHKUM KRİZİNE REKTÖR'DEN CEVAP
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Hastanemize sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin sorumluluğu, güvenliği kolluk kuvvetlerine aittir" dedi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Hastanemize sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin sorumluluğu, güvenliği kolluk kuvvetlerine ve infaz koruma memurlarına aittir. Hastanemize başvuran vatandaşlarımızın kaliteli, güvenli hizmet almaşım sağlamak ise idaremizin yükümlülüğüdür” dedi.
18 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen ulusal ve yerel basında 'Asker ameliyathaneye girdi doktor istifa etti' şeklinde verilen haberle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapma gereğini duyduğunu söyleyen Akan, şu ifadelere yer verdi:
"Samsun Cezaevi'nden 18 Haziran 2013 tarihinde burun kemiği ameliyatı olmak üzere üniversite hastanesine mahkum sevki yapılmıştır. Hastanın sevkine eşlik eden jandarma, ameliyatın başlamasını takiben hastane yönetimince belirlenen hijyen koşullarını yerine getirerek ameliyathane koridorunda koruma tedbiri almıştır. Bazı ulusal ve yerel basında iddia edildiği gibi, jandarmanın ameliyatın gerçekleştiği ve sağlık personelinin görev yaptığı fiziki mekâna girmesi söz konusu değildir. Üniversitemiz hastanesine teşhis ve tedavi amacıyla getirilen hükümlü ve tutukluların tedavi ve muayenesi esnasında görevli kolluk kuvvetleri veya ceza infaz kurumu personeli hakkında Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı'nca Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında' 19.08.2011 tarihinde imzalanan protokol hükümleri uygulanmaktadır. Anılan üçlü protokolde 'Jandarma muayene esnasında oda dışında bulunacak...' düzenlemesi yer almaktadır. Açıklamamıza konu somut olayımızda Başhekim Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk tarafından verilen talimat; üçlü protokole, evrensel insan haklarına ve hasta mahremiyetine uygun olarak hijyen koşulları yerine getiren jandarmanın ameliyathane koridorunda, ameliyat bittikten sonra ise ayılma odasının dışında beklemesi yönündedir. Üniversitemizce gerçekleştirilen her idari işlemin nihai amacı kamu yararıdır. Hastanemize sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin sorumluluğu, güvenliği kolluk kuvvetlerine ve infaz koruma memurlarına aittir. Hastanemize başvuran vatandaşlarımızın kaliteli, güvenli hizmet almaşım sağlamak ise idaremizin yükümlülüğüdür. Üniversite hastanemize teşhis veya tedavi amaçlı gelen tutuklu ve hükümlülerin güvenliğini sağlamakla görevli olanların bu görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olunmaması durumunda, gerek sağlık çalışanlarımız gerekse de hastanemizden hizmet alan vatandaşlarımız açısından telafisi imkânsız zararların doğması muhtemeldir. İstenmeyen durumların yaşanmaması adına rektörlüğümüzce mevzuata uygun olarak gerekli önleyici tedbirlerin alınması hususunda azami özen gösterilmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.