Lakerda kursu düzenlendi

Lakerda kursu düzenlendi
Sinop'ta tuzlu alabalık diğer adıyla Lakerda Yapım Teknikleri Eğitim Kursu açıldı

Sinop Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile Sinop Tarım İl Müdürlüğünün işbirliğinde açılan tuzlu balık diğer adıyla Lakerda Yapım Teknikleri Eğitim Kursu devam ediyor. Kurs eğitmeni Su Ürünleri Mühendisi Barış Bayraklı, Tarım İl Müdürlüğü binası laboratuarında açılan kursa 15 kursiyerin katıldığını söyledi. Kursun 18 Aralıkta başladığını ve gelecek hafta sona ereceğini belirten Bayraklı, Valiliğin öncülüğünde başlatılan kursta, kursiyerlere lakerda yapımı hakkında geniş bilgi verdiklerini anlattı. Lakerda, palamudun büyük boyu olan torik balığının tuzda bir dizi işlemden geçirilerek saklanabilir hale getirilmişi olduğunu ifade eden Bayraklı, "Eskiden torik bol iken lakerdalar torikten yapılıyordu. Kaliteli lakerdalar da, genellikle en yağlı ve sert etli toriklerden yapılırdı" dedi.

LAKERDA YAPIMININ İNCELİKLERİ
Su Ürünleri Mühendisi Barış Bayraklı, lakerda yapımının inceliklerini şöyle özetledi: ''Sıcak suda yaşayan ve yumuşak etli balıklardan lakerda yapılmaz. Bunun için Karadeniz yada Boğaz toriği olmalıdır. Lodosta yakalanan torikten de lakerda yapılmaz, çünkü bu balığın eti gevşek olur. Ayrıca lakerda yapımı yalnızca balığın boyu ve yağlılığıyla bağlantılı olmayıp balığın tazeliği de çok önemlidir. Lakerda yapımında dikkat edilecek nokta, balığın taze ve diri olması, işlem esnasında hırpalanmaması, boneden olan kan ve iliğinden temizlenmesi ve tuz miktarının çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Lakerdayı diğer tuzlu balık çeşitlerinden ayıran en önemli fark, balığın tabii özelliğini mümkün olduğu kadar korumak ve yerken damakta tuz tadını hissettirmemektir.''

KURS, İLGİ GÖRDÜ
Palamut ve hamsi lakerdası yapımını öğrettiklerini söyleyen Bayraklı, kursa memur, emekli, esnaf öğrenci ve su ürünleri işleme tesislerinde çalışan personelin katıldığını kurs bitiminde kursiyerlerin sertifikalarını alacaklarını duyurdu.