Kriz dipte ama çıkış uzakta

Kriz dipte ama çıkış uzakta
Son aylardaki veriler krizde dibin göründüğünü ortaya koysa da tünelin ucundaki ışığa ulaşmak için zamana ihtiyaç var.

İç talebin yetersizliğine dikkat çeken ekonomistler, ihracatın hızla kriz öncesi düzeye dönmesi gerektiğini belirtiyor. Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin nisan ayında sanayi üretimine ilişkin araştırmasında, krizin dibi görünmüş olsa da çıkış hızı konusunda belirsizlik yaşandığı belirtildi. BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Araştırma Görevlisi Onur Altındağ tarafından hazırlanan sanayi üretimine ilişkin araştırma notu yayımlandı.
Araştırma notunda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sanayi üretim endeksi verilerine göre nisanda üretimin yıllık bazda yüzde 18.5 düştüğü vurgulandı. Ancak mevsimsellikten arındırılmış ve iş gününe göre düzeltilmiş serilerde aylık sanayi üretim endeksinin 11 aydan sonra ilk kez marttan nisana yüzde 1 yükseldiği belirtildi. Ayrıca, kapasite kullanım oranının da marttan nisana yüzde 2.4, nisandan mayısa da yüzde 2.6 arttığının görüldüğüne dikkat çekildi.

İHRACAT KRİZ ÖNCESİNE DÖNMELİ
Araştırmada, "Krizin dibi görünmüş olsa da ne ölçüde hızlı bir çıkış olacağı belirsizdir. Son tahlilde, sanayi üretiminin yıllık bazda artış göstermesi için iç talepte canlanmanın yetersiz kalacağı görülmektedir. İhracatın hızla kriz öncesi düzeyine dönmesi gerekmektedir. Bu da küresel ekonominin krizden çıkışına bağlı olacaktır" görüşlerine yer verildi.
Krizin başlangıcından bu yana dinamik bir inceleme yapıldığında, sanayi üretimindeki düşüşe alt sektörlerin katkılarının zaman içerisinde değiştiğinin görüldüğü ifade edilen araştırmada, şunlar kaydedildi: “Krizin başladığı aylarda tekstilin katkısı büyük ancak sanayi üretimindeki düşüşün nispeten küçük. Özellikle Kasım 2008'den itibaren otomotiv sektöründeki şiddetli daralmayla beraber sanayi üretim endeksinde de düşüş hızlanmış bulunuyor. Otomotiv sektöründeki daralmanın hem sanayi üretimindeki düşüşte katkısı büyük hem de zaman içerisinde oldukça istikrarlı. Alt sektörlerin sanayideki küçülmeye katkıları dikkate alındığında başlıca dört sektörün kritik bir role sahip olduğu görülüyor. Küçülmenin başlıca sorumlusu olan otomotivde ihracat çok büyük ağırlığa sahip.”