Kovan başına üretimi artırma çağrısı

Kovan başına üretimi artırma çağrısı
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, kovan başına üretimin artırılması gerektiğini belirterek, "Son yıllarda kovan sayısında yüzde 100'ü geçen bir gelişmenin üretime yansımadığını da ifade etmek istiyoruz." dedi.

Birliğin merkez binasında "20 Mayıs Dünya Arı Günü" dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında sektöre ilişkin değerlendirme yapan Şahin, bu yılki sloganlarının "Gelecek Arının Kanadında" olduğunu söyledi. Türkiye'de 4 bin 319 endemik bitki bulunduğunu anlatan Şahin, bu kapsamda ülkenin Avrupa'daki bitki varlığına tek başına sahip olduğunu ifade etti. 9,2 milyon arılı kovan varlığıyla Türkiye'nin bu alanda dünyada 3. sırada olduğunu, yılda ortalama 115 bin ton bal üretimi yapıldığına dikkati çeken Şahin, "27 alt bal türünün 6'sı ülkemizde, 8 ekotipimiz var. 10 ton propolis üreten bir ülkeyiz. Bunun yanında 9 ay arıcılık yapılabilecek iklimsel potansiyele sahibiz." diye konuştu. Şahin, ıslah çalışmalarının 7 bölgede de bitirildiğinin altını çizerek, çam, kestane, narenciye, geven, pamuk, ayçiçeği gibi 7 bal türünün kimliklendirilme faaliyetlerinin sonuçlandırıldığını bildirdi. Bal ürünlerinde tağşişle ilgili projeleri bitirdiklerine işaret eden Şahin, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığına nükleer manyetik rezonans (NMR) alınmasıyla ilgili görüşlerini sunduklarını anlattı. Ziya Şahin, Türkiye'nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu belirterek, arıcılığın da tarımın vazgeçilmez bir unsuru olması gerektiğini söyledi. Dünyanın her geçen gün doğal kaynakların yok edildiği ve var olanların da tahribata uğradığı bir süreci yaşadığına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti: "Her yıl yaklaşık 150 bitki ve hayvan türü yok olmaktadır. Bal arıları ürettikleri değerli arı ürünlerinin yanı sıra tozlaştırıcı özelliği sayesinde tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezidir. Her geçen gün dünyada nüfus artmakta, tarım arazileri azalmaktadır. Bunun neden olduğun gıda krizine ancak arılar umut ışığı olabileceğini ifade ediyoruz. Salgın hastalıklar için arı ürünlerinin tüm dünyada umut ışığı olduğunu unutmamalıyız."

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.