Kalkınma Ajansları'nın önemi

Kalkınma Ajansları'nın önemi
Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, Kalkınma Ajansları'nın bölge için çok önemli olduğunu ancak, yönetimlerin sivilleştirilmesiyle bu ajansların daha aktif hale gelebileceğini söyledi

DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, bölgede ilk kez Gaziantep'te yapılan Bölgesel Gelişme ve İş Dünyasının Rolü' konulu toplantının başarıyla sonuçlandığını ifade etti. Kadooğlu, "TÜRKONFED ve TÜSİAD iş birliği ile Anadolu'nun her ücra köşelerinde sivil ve bağımsız iş örgütlerinin kurulması üzerine bölgesel gelişmişli anlamında Toplantılar düzenlemeye başladı. Bizimde desteklediğimiz bu toplantıların ilkini Gaziantep'te yaptık. Buradaki amaç bölgedeki dinamikleri bölgedeki işadamlarının kendi sorunlarını
kendi arasında AB'ye giriş sürecinde çözebilmesidir. Türkiye'de biliyorsunuz 27 tane Kalkınma Ajansı var. Bu Kalkınma Ajanslarına eş değerde Türkiye'de 27 tane özel sektörü temsil eden bağımsız kuruluşların kurulması üzerine bir program yapıldı. Bu bölgenin sorunlarını sıkıntılarını kendi içlerinde çözümü merkeziyetçi sistemden ayrı ama Kalkınma Ajansları üzerine kurulu olan bir iş dünyası kurmak istiyoruz. Bunun ilkini Gaziantep'te yaptık ve çokta başarılı olduğumuza inanıyoruz. Çünkü toplantıya davetli illerden ciddi katılımlarını ve katkılarını gördük. Gaziantep ve çevresindeki işadamlarının katılımı çok yüksekti. Sonuç olarak bu ilk toplantıya insanlarımız çok ilgiliydi. Bu toplantıları genişleterek artırmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Kalkınma Ajansları sayesinde bölge dinamiklerinin projelerinin desteklenerek finans anlamında destek görebileceğini ifade eden Kadooğlu, "Tabi şu anda Kalkınma Ajansları'nın Türkiye'deki yapısına baktığımız zaman çok düzenli işleyen bir sistem olduğuna inanmıyorum. Sebebi ise daha çok resmi ve içine baktığımız zaman sivil toplum örgütlerinin az bulunduğu, hatta bazı yerlerde bulamayabilirsiniz. Biz Kalkınma Ajansları içinde sivil toplum örgütlerinin bulunması için ısrarcı olacağız. Bu konuda ilgili bakanımıza da sıkıntılarımızı ilettik. Kendisiyle önümüzdeki günlerde tekrar görüşeceğiz. Özellikle bölge insanının Kalkınma Ajansları'nda bulunup gerek işadamlarının, bölge dinamitlerinin, bölgede çıkarılan projelerin yani sosyal projelerin de daha çok gündeme getirilip projelerin işlenmesini sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.