Kadınlara yönelik sürpriz düzenlemeler

Kadınlara yönelik sürpriz düzenlemeler
Evlenen kadının kıdem tazminatı tehlikede! Hükümet programında yer alan ve kararlılıkla uygulanacağı belirtilen Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi taslağında kadınlara yönelik sürpriz düzenlemelere yer verildi

Dünyanın en düşük kadın istihdam oranına sahip Türkiye'de kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla çalışmamayı mevzuatta 'ödüllendiren' düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi. Bu düzenlemeler arasında, evlendikten sonra bir yıl içerisinde işten ayrılan kadınlara kıdem tazminatı ödenmesi de bulunuyor.

AB'NİN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda henüz görüşülmeyen Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağına göre halen yüzde 26 olan Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranı tarım sektörü hariç tutulduğunda yüzde 17'ye kadar düşüyor. Bu haliyle Türkiye kadın istihdamında İspanya, Portekiz, Güney Kore gibi ülkelerin üçte biri seviyesinde yer alıyor. Hedef ise 2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 35'e çıkartmak olarak belirlendi.

ÇEYİZ YARDIMI KALKABİLİR

Mevcut mevzuata göre, normalde istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmezken, bir işte çalışırken evlenen kadınlar bir yıl içerisinde işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyorlar. 1999 yılından sonra ilk defa işe girenler açısından emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60, 2048 yılında ise 65 yaşta eşitlenecek. Evli olmayan kadınlara anne veya babasının ölümü halinde ömür boyu aylık bağlanıyor. Ölüm aylığı almakta iken evlenen kadınlara 12 ay çeyiz yardımı yapılıyor. Strateji Belgesi taslağında kadının çalışmamasını ödüllendiren bu ve benzeri düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.