İthal bilgiyle yetinmeyin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğunca düzenlenen ''2. Ulusal Kardiyoloji Kongresi'' başladı. OMÜ Kurupelit Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye Türkiye'deki 31 tıp fakültesinden 250 öğrenci katıldı. Kongre OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Sesli Korosunun mini konseriyle başladı. Daha sonra kongrenin açılış bölümüne geçildi. Açılışa Kongrenin açılışında OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Kongrenin açılış bölümünde konuşma yapan ABD'de bulunan Cleveland Clinig Lerner Colece of Medicine Kardiyoloji Bölümü Üyesi Prof. Dr. Murat Tuzcu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, çok sayıda akademisyen ve Tıp Fakültesi öğrencisi katıldı.
'EVRENSEL ÇABAYA KATKI SAĞLANMALI'
Kongrenin açılış bölümünde konuşma yapan ABD'de bulunan Cleveland Clinig Lerner Colece of Medicine Kardiyoloji Bölümü Üyesi Prof. Dr. Murat Tuzcu, Tıp Fakültesi öğrencileriyle tecrübelerini paylaştı. Tuzcu konuşmasında sağlıklı beslenme, egzersiz ve sağlıklı yaşam konularında önemli uyarılarda bulundu. Hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini dile getiren Tuzcu, "Mesleki yaşantımda bundan 10-15 yıl önce hayal bile edemediğimiz gelişmeleri yaşıyoruz. Yarın daha da fazlasını göreceğiz. Özellikle kalp hastalıklarında görünen rahatsızlıklar kadar arkasındaki nedenleri de görmek önemlidir. Mutlaka kanıtlanmış yöntemler kullanmamız, kanıtlara bakmamız ve bu alışkanlığı geliştirmemiz ve her konuda bilimin bize önder olduğunu bilmemiz şarttır. Bilim üretimine ciddi katkımız olmazsa olmazım olmadır. Sadece başkalarının ürettiği ithal bilgiyle yeterli ve sağlıklı çalışma yapmamız yeterli olmaz. Bizim de mutlaka bu evrensel çabaya katkımızın olması lazım. Akademik tıbbın gelişmesine bizim de katkımız olmalıdır'' diye konuştu.
'SAĞLIKLA BESLENME ÖNEMLİ'
Sağlıklı yaşam için hekimlerin topluma önderlik etmesi gerektiğinin altını çizen Tuzcu, "Sağlıklı yaşam için insanlara ilaç vermeden daha önemli şeylerin var. Her şeyden önce insanlara sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmesinin iyi öğretilmesi gerekiyor. Sağlıklı yaşam adına durmadan dinlenmeden diyet yapmak yerine dengeli ve kaliteli beslenmek gerekiyor. Bilinçli ve dengeli beslen birçok ilaçlı tedaviden daha yararlı olacaktır" ifadelerini kullandı.
PROF. DR. MEHMET ÖZ'DE KATILACAK
25 Ocakta sona erecek kongrede 7 oturum halinde 5 ayrı konferans gerçekleştirilecek. Kongreye Florence Nightingale Hastanesi Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öz, Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu ve ayrıca dünyaca ünlü kalp damar cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz de sanal ortamda konuşmacı olarak katılacak.
Yaprak KOÇER