İsveçlilere "Fransız" kaldık

İsveçlilere "Fransız" kaldık
Büyükşehir Belediyesiyle ortak yürüttükleri projeyi tanıtmak amacıyla toplantı düzenleyen İsveç heyeti, katılımcıların "Anlamıyoruz" tepkisiyle karşılaştı. Kısa süreli de olsa gerginliğe neden olan sorun yetkililerin devreye girmesiyle çözüme kavuşturuldu

Erhan Koçak
----------------
Samsun'un ekonomik anlamda turizm ve kentsel dönüşümde geliştirilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan proje protokolü Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İsveç'in Kalmar Belediyesi arasında imzalandı. Yaklaşık iki yıldır altyapısı oluşturulan ve dün gerçekleştirilen törenle resmi bir statü kazanan projeyi tanıtmak için toplantı düzenleyen İsveçliler muhatab bulmakta zorlandı. Toplantı esnasında karşısında çok az sayıda katılımcı bulan projenin İsveçli koordinatörü, "Bu projeler sizler için çok önemli. Bu yüzden farklı gruplarla ve katılımcılarla işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Diğer yandan İsveç heyetinin proje ile ilgili sunumunda katılımcıların konuyla ilgili bilgilendirildiğini düşünerek çeşitli sorular yöneltmesi tartışmalara neden oldu. Konuya yabancı kalan ve ilk defa böyle bir projeden haberdar olduklarını belirten katılımcılar, "Bize sabah saat 10.00'da faks çekip toplantıya katılmamızı istiyorsunuz ve iki saat sonra böylesine önemli bir toplantıya katılım olması bekleniyor. Biz şu anda hiçbirşey bilmiyoruz" diyerek durumu yadırgadıklarını belirtti. Sorun, Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Şenol Kocetepe'nin devreye girmesi ve heyeti yönlendirmesiyle çözüme kavuşturuldu.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AB'YE İLK ADIM
Türkiye'den 24 ve İsveç'ten 5 belediyenin bulunduğu Belediyeler Birliği'nin yürüttüğü TUSUNET projesi çerçevesinde Samsun ile Kalmar arasında turizmin ve kentsel ekonominin geliştirilmesi için imzalanan protokolde basın mensuplarına yönelik kısa bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İsveç Belediyeler Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği arasındaki yapılmış karşılıklı işbirliği protokolünün bir detay sözleşmesi olduğunun altını çizerek, "Bu detay protokoldür. Bu protokol İsveç ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin yaptıkları karşılıklı her iki ülke belediyelerinin ortaklaşa yürütecekleri projeleri genel anlamda kapsayan işbirliği protokolü altında Kalmar Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında turizm gelişmesi ve kentsel ekonominin geliştirilmesi yönünde yapılmış işbirliği protokolüdür. Protokolün özünde Samsun ve Kalmar'ın gerek turizmi gerekse ekonomik gelişmesine dönük işbirlikleri, karşılıklı paylaşımlar, karşılıklı destek projeleri yürütülecektir" dedi. Kalmar Belediye Meclis Başkanı ve Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Meclisi Başkan Yardımcısı Roger Kaliff ise Samsun ve Kalmar arasında yapılan protokolü detaylandırarak bir başlangıç yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kaliff, "Bu aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişinde çok önemli bir adımdır. İsveç hükümeti de buna olumlu yaklaşmaktadır. Bu iki şehrin karşılıklı işbirliğine girmesi çok önemlidir" diye konuştu.

İSVEÇLİ PARLAMENTERİN ISRARI
Türkiye'den 24 ve İsveç'ten 5 belediyenin bulunduğu Belediyeler Birliği'nin yürüttüğü TUSUNET projesi tanıtımı kapsamında Samsun'a gelen Sosyal Demokrat İsveç'in Kalmar Belediyesi il başkanı ve aynı zamanda Belediye Meclisi Parlementeri Nasım Malık, Türkiye'deki başörtüsü sorununun neden kaynaklandığını anlamakta güçlük çektiğini belirtti. "Bana göre şapka takmakta özgür olan bir insan pekala başörtüsü de takabilir" diyen İsveçli parlementer, "Ben Pakistan asıllıyım ve yaklaşık 30 yıldır İsveç'de yaşıyorum, aynı zamanda müslümanım. Bugüne kadar hiçbir Avrupa ülkesinde ve hatta gezdiğim diğer ülkelerde böylesine anlamsız bir baskı yöntemiyle karşılaşmadım. İnsanlar başlarını örtüyor yüzlerini değil. Bunun kime, ne zararı var inanın üzerinde uzun uzun düşünmeme rağmen anlamış ve kavramış değilim. Özellikle yüzde 99'u müslüman olan bir toplumda böyle bir uygulamının varoluşu gerçekten hayret verici" diye konuştu. Nasım Malik'in toplantı arasında gerçekleştirilen bu görüşmenin basında yer alması konusunda ısrarcı davranması ve ricada bulunması da dikkat çekti.