İşsizlik yükselişte

İşsizlik yükselişte
Türkiye İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü'nün 2009 yılı Temmuz ayı verilerine göre Samsun'da Bin 707 kişi işsizlik başvurusunda bulunurken, sadece 46 kişi işe yerleştirilebildi

Samsun'un sanayi bazında gelişememesi nedeniyle kısıtlı istihdam alanlarının olması, her geçen ay işsizlik sayısının artmasına neden oldu. Türkiye İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü'nün 2009 yılı verilerine göre 7 ay içerisinde 3 Bin 567 kişi işsizlik başvurusunda bulundu. Yine 2009 yılı Haziran ayında, işsizlik ödeneğinden 2 Bin 905 kişiye 801.886 TL ödeme yapıldı.

KALKINMA PLANI YOK!
Samsun'u diğer illerden ayıran en önemli özelliği ise işsizliğin artmasıyla paralel olarak iş imkanlarının kısıtlı olması. Henüz turizm ve sanayi bazında gelişemeyen Samsun'da iş yerleştirme işlemleri, kayıtlı iş yerleri üzerinden kısıtlı oranlarda yapılıyor.

GENÇLER GİRİŞİMCİ DEĞİL
İŞKUR Samsun İl Müdürlüğü'nün Temmuz ayı yaş kriterlerine göre yaptığı araştırmada, işsizlikte başı yine gençler çekiyor. Temmuz ayında 20-24 yaş arası 497 kişi İŞKUR'a iş başvurusunda bulunurken, 7'si bayan olmak üzere 16 genç işe yerleştirilebildi. Uzmanlar Samsunlu gençlerin asgari ücrete çalışmaya razı olduğunu ve gençlerin maalesef iş kurmak gibi girişimci bir ruha sahip olmadığını söyledi. Risk almak istemeyen Samsunlu gençlerin, böyle bir düşünceye sahip olmalarının en önemli nedeni ise 2009 yılında yaşanan ekonomik krizin olduğu açıklandı.

Mustafa ARAN