İşsizler hizmet sektöründen
Daha önce çalışıp da şu an işsiz olanların yüzde 42.6'sının hizmet sektöründen oluştuğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Buna rağmen sanayi kesimine yönelik destek paketi açıklanırken, yaklaşık iki katı işsizlik oranına ulaşan küçük esnaf ve işletmelere yönelik bir önlem paketinden hiç söz edilmiyor" dedi.
İŞSİZLİK REKORA KIRDI
İşsizliğin yüzde 15.5 ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamın hizmet sektörünce sağlandığını, ancak bugüne kadar açılan 5 paketten tek yararlanamayan kesimin de yine hizmet sektörü olduğunu söyledi. Palandöken, "Ülkemizdeki 19 milyon 873 kişilik istihdamın yüzde 60'ına yakınını küçük işletmeler, yani esnaf ve sanatkarlarımız sağlamaktadır. Asıl küçük işyerleri için ekonomik paket açılmalıdır. Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 59 bin artarak 3 milyon 650 bin kişiye ulaştı" dedi.
KRİZ ESNAFI VURDU
Kriz ortamının en çok küçük esnaf ve sanatkarları vurduğunun altını çizen Palandöken, şunları söyledi; Daha önce çalışıp da şu an işsiz olanların yüzde 42,6'sı hizmetler sektöründen, yüzde 26,5'i sanayi sektöründe çalışmış olan işsizlerden oluşuyor. Buna rağmen sanayi kesimine yönelik destek paketi açıklanırken, yaklaşık iki katı işsizlik oranına ulaşan küçük esnaf ve işletmelere yönelik bir önlem paketinden hiç söz edilmiyor. Bu sektörler, insan emeğinden ziyade makine kullanan sektörler olduğu için işsizliğin çözümüne doğrudan katkıda bulunamayacaklardır. En önemlisi KDV ve ÖTV'si indirilen mallar genelde ortanın üstü ve üst gelir grubunun satın alacağı mallardır. Krizin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi yalnızca üst gelir gruplarına verilecek desteklerle çözümlenebilir boyutları çoktan aşmıştır. Bunun içindir ki alt gelir grubundaki insanlara bu dönemde verilecek parasal destek, krizin ekonomik ve sosyal yapımıza neden olduğu olumsuzlukların giderilebilmesi için son derece önemlidir. Bu vesileyle daha önce gündeme getirilen ancak uygulamasından vazgeçilen 'Harcama Çeki' konusunun hükümetçe bir kez daha değerlendirilmesini talep ediyoruz."