İslam dünyası emperyalizmin baskısında
"Güçlü bir ekonomiye sahip olmadan dünyada sözünüz geçmez" diyen Kalkan, "İçeride yoksulluğu olmayan, fakirliği olmayan, karnı tok bireylerin olması güçlü bir ekonomi demek değildir. Özgürlüklerin dağıtılması ve demokratik hakların dağıtılması gerekmektedir. İslam ülkelerinin pek çok bölgesinde halkın iradesi, demokrasi gibi konular hala bir lüks gibi görülmektedir" ifadelerini kullandı.
İSLAM DÜNYASINA HASTALIKLI ZİHNİYET HAKİM
İslam dünyası adına yeni bir sorun olarak nitelendirilen hastalıklı bir zihniyetin hakim olduğunu savunan Kalkan, "İslam Dünyası kendisinden daha üstün olarak gördükleri batı medeniyetini kendi medeniyetlerine tercih eder hale gelmiştir. Bunun temel sebebi ise İslam dünyasının emperyalizmin baskısından kurtulamamasıdır. İslam dünyası emperyalizmin ağına düşmüş haldedir. Kendi aralarında siyasi, ticari ve kültürel kurma noktasında İslam dünyası çok zayıf kalmıştır. Dünyanın en önemli bölgelerinde oturanlar bu zihinlerdeki sınırları gözden geçirmelidirler. Meselemiz fiziki engeller değil, zihinsel sınırları aşamamış olmaktır" şeklinde konuştu.
İSLAM COĞRAFYASI KIRILMA NOKTASINDA
Dünyanın büyük bir medeniyet krizi ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Kalkan, "Soğuk savaşın sona ermesinden sonra bütün kırılma noktaları İslam dünyası üzerinden geçmektedir. Dünyanın birinci sorunları ile muhatap olan İslam coğrafyasının içinde bulunduğu pek çok problem var. En önemli sorun siyasi ise irade zaafıdır. İslam dünyasının halkları ile yönetenler arasında fark var. Halklar yöneticilerden fersah fersah öndedir" diyerek sözlerini noktaladı.
Berat Doğan ÖZKABADAYI