IMF: Türkiye, iyi ekonomik sicile sahip ülke ....

IMF: Türkiye, iyi ekonomik sicile sahip ülke ....
Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, global mali krizin olumsuz etkilerini azaltabilmek için gelişmekte olan ülkelere özel döviz cinsi kredi imkanları sağlanması üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

IMF kaynaklarından edinilen bilgilere göre özel kredi imkanlarından öncelikle 'iyi ekonomik sicile sahip' olarak nitelendirilen Türkiye, Brezilya, Güney Kore ve Güney Afrika gibi ülkeler faydalandırılacak.

IMF bu çerçevede bazı özel koşulları taşıyan üyelere, istemeleri halinde, hızla ulaşabilecekleri kısa vadeli finansman imkanından faydalandırma planı üzerinde duruyor.

TÜRKİYE, ''İYİ EKONOMİK SİCİLE'' SAHİP ÜLKELER ARASINDA

IMF'nin bu yeni finansman imkanının kullandırılmasında, krediyi kullanacak üye ülkenin borçlanma sorununun olmaması ve ekonomide yaşadığı sorunların, küresel dalgalanmanın ikincil etkilerinden kaynaklanıyor olması gerekiyor.

IMF yetkilileri bu çerçevede Türkiye, Brezilya, Güney Kore ve Güney Afrika gibi ülkelerin, Fon ile son dönemde acil anlaşma sıkıntısına giren İzlanda, Macaristan, Arjantin ve Ukrayna gibi ülkelere göre, daha iyi konumda olduklarını düşünüyor.

IMF yeni hızlı ulaşılabilecek özel döviz cinsi kredi imkanı açarak, sorun yaşayan batılı bankaların kredileri dondurmaları halinde, gelişmekte olan ülkelerin döviz likiditesi sorunu yaşamamalarını amaçlıyor.

Türk iş dünyası hükümeti IMF ile anlaşma yapılması konusunda geç kalmak ile suçlarken IMF'in Fon ile sıkı bir stand-by bağına girmek istemeyen gelişmekte olan ülkeler için, henüz onlardan bir talep gelmeden, daha serbest koşullarda döviz kredisi sunmasının, piyasalarda da güveni arttıracağı düşünülüyor

ÖZEL KREDİ İMKANI 1 TRİLYON DOLAR DEĞİL 200 MİLYAR DOLAR CİVARINDA OLACAK

Fon bir sonraki aşamada diğer gelişmekte olan ülkelere de bu imkanı sunmayı planlıyor.
IMF'nin üzerinde durduğu bir diğer seçenek ise Fon'a üye ülkelere Fon'a yaptıkları katkı miktarı kadar kredi açmak. Üye ülkenin IMF'deki kotası kadar borçlanma yapabilmesi anlamına gelen bu seçenekte örneğin Güney Kore hemen 22 milyar dolarlık bir kaynağa ulaşabiliyor. Türkiye'nin kotası ise 1.772 milyar dolar seviyesinde.

Fon yetkilileri geçen hafta gelişmekte olan ülkeler için İMF, FED ve Japonya'nın bir araya gelerek gelişmekte olan ülkelere 1 trilyon dolar kredi imkanı sunacakları yönünde çıkan dedikoduları yalanlıyor. Yetkililere göre şimdilik gelişmekte olan ülkelere sadece İMF tarafından kredi açılması söz konusu. Elinde bu tarz krediler için yaklaşık 250 milyar dolarlık kaynak bulunan IMF'nin yaklaşık 200 milyar dolarlık kredi açmayı planladığı belirtiliyor.

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun gelecek hafta içerisinde gelişmekte olan ülkelere yeni kredi imkanları açılması konusunu karara bağlamaları bekleniyor. 24 üyeli kurulda ABD liderliğinde olan bazı üyeler gelişmekte olan ülkelere ek kredi imkanları açılması fikrine muhalefet ediyor.