İkinci El Araba Fiyatları Nasıl Belirlenir?

İkinci El Araba Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Çok eski olmayan ikinci el araç modellerinin fiyatı sıfır araç fiyatları baz alınarak belirlenir. Mesela, 2018 model bir aracın fiyatı 2019’daki sıfır modelinin fiyatı baz alınarak belirlenebilir.

Aracınızı satmaya karar verdikten sonraki en önemli sorulardan biri, aracın ederi nedir ve bunu nasıl belirlemek gerektiğine dair formüldür. Aslıda bunun genel kabul gören bir formülü vardır. Ancak daha önce araç satışı yapmayan veya bu konuda nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiğini bilmeyen kişiler, galeriler üzerinden bir fiyat belirlemeye kalkabilir. Birçok kişi, aracın hasar durumuna, km değerine, şanzıman modeline, değişen parça olup olmadığı gibi kıstaslar üzerinden doğru bir fiyat belirleme içerisine girer. Bu kuralların hemen hemen hepsi fiyatı doğrudan etkiler. Ancak şu nokta da çok önemlidir: satılacak ikinci el araçla aynı sınıfta yer alan aracın satış fiyatı nedir?

Sıfır araç fiyatı belirleyici midir?

Çok eski olmayan modellerin fiyatı sıfır araç fiyatları baz alınarak belirlenir. Mesela, 2018 model bir aracın fiyatı 2019’daki sıfır modelinin fiyatı baz alınarak belirlenebilir. Genel olarak, sıfır ile ikinci el arasındaki tahmini fiyat farkı yüzde 7 gibi olur. Eğer araç çok az kullanıldı ise, bu fiyat farkı daha az da olabilir.

Yakıt tüketim performansı ne kadar önemlidir?

Gazı ve petrolü olmayan Türkiye için en belirleyici hususlardan biri de aracın yakıt tüketim performansıdır. Ucuz olması açısından benzinli değil de, dizel araçlar daha fazla tercih edilir. Hatta, LPG tankı bulunan araçların da dikkat çektiklerini söylemek mümkündür. Aracın iyi durumda olması ile beraber LPG gibi avantajlarının da bulunması alıcıların dikkatini çeker. Çünkü araç alacak kişi LPG tankı bulunan bir aracın avantaj olduğunu düşünür. İkinci el araba ilanı verilen sitelerde LPG konusuna dikkat eden alıcıların sayısı da bir hayli fazladır.

Otomatik şanzıman manüele göre yüksek fiyatlıdır

Türkiye piyasasında yer alan ikinci el arabaların çoğu manüeldir. Kullanım alışkanlığı açısından manüel araçlara daha yatkın olan bir kitle var. Ancak son dönemlerde otomatik şanzımana sahip araçlara duyulan ilgi de artmaya başladı. Bu tip araçların az olması değerli olmasını da sağlar. Aynı manüel şanzımana sahip kilometresi düşük bir araç otomatik ama km değeri yüksek bir araca göre daha ucuz olabilir.

Peki bu ikinci el araç fiyatlarını nerden bulacağım diyorsanız, size ikinci el araba seri ilan siteleri yardımcı olacaktır. Bunlardan en yenilerinden biride seri ilan sitesine girerek aracınıza benzer ilanlara bakarak fiyat araştırması yapabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.