İç güvenliğimiz İsrailin elinde
güvenliğinin kimde olduğunu Başbakan Erdoğan'a sordu
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere uluslararası sularda gerçekleştirdiği ve 9 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan hain saldırı sırasında, İsrail tarafından karartma uygulanarak gemiden sağlıklı bilgi alınması engellenmişti. Hatta İHH gemide olan biteni kendi internet sitesinden canlı olarak yayınlıyordu ve saldırı sırasında canlı yayın İsrail tarafından kesilmişti.
ÇAKIR BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SORDU
"Saldırı esnasında böyle bir karartma gücüne sahip olan İsrail'in, Türkiye'nin iç güvenliğinde işgal ettiği yeri nedir?" sorusunu TBMM'ye taşıyan MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çakır, saldırı sırasında İHH internet sitesini bloke eden İsrail'in Telaviv şehrinden güncellendiği belirtilen Check Point isimli güvenlik şirketinin Türkiye'de Merkez bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk bank, Eximbank, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve bağlı tüm birimleri ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık ve Adalet Bakanlığı, ÖSYM ve Dışişleri Bakanlığı gibi birçok kurumun da internet güvenliğinin İsrail bağlantılı bir şirket tarafından sağlandığını belirterek Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a "İsrail şirketlerinin Türkiye'nin iletişim hatlarını kontrol altına aldığının doğru olup olmadığını" TBMM'ye sunduğu soru önergesi ile sordu.
GÜVENLİK YAZILIMLARI İSRAİL'DEN
Başbakan Erdoğan'ın vekaleti ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çakır'ın sorularına cevap verdi. Bakan Yıldırım, Çakır'ın Türkiye'nin iç güvenliğini ilgilendiren birçok konuda İsrail menşeli güvenlik şirketi olan Check Point firmasının ürettiği güvenlik yazılımlarını kullandığını doğruladı. Yıldırım bu konudaki tek yetkili denetleyici kurumun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı olduğunu açıkladı.
YERLİ GÜVENLİK YAZILIMLARI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Bakan Yıldırım soru önergesine verdiği cevapta, iç güvenlik yazılımları ve internet güvenliği konusundaki yasal düzenlemelerin 2008 ve 2010 yıllarında çıkarıldığına dikkat çekti. Yıldırım, yabancı menşeli ürünlerin birçok kamu kurum ve kuruluşlarında kullanıldığını belirterek, son yıllarda Milli Savunma Bakanlığı tarafından Milli Güvenlik duvarı, Ulusal linuks dağıtımı (PARDUS), Milli kripto sistemleri, milli haberleşme sistemleri v.b çok kritik alanlarda milli ürünlerin geliştirilmekte olduğunu ve bu ürünlerin kamuda yaygınlaştırılmasının ülke bağımsızlığının artırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
KARA KUVVETLERİNDEKİ İDDİALARI YANITLADI
Soru önergesine verdiği cevapta geliştirilmeye çalışılan ürünlerin milli imkanlar ile geliştirilmesi ve alt yapıda kullanılması halinde iç güvenliğin artacağına işaret eden Bakan Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç güvenliği konusundaki iddialara ise şu ifadelerle cevap verdi, "Kara Kuvvetleri Komutanlığı iletişim ortamı Tafiks altyapısını kullanmakta olup, tüm hatların kontrolü tamamen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Genel Kurmay Başkanlığı'na ait durumdadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet güvenliği ile ilgili ihtiyaç duyduğu donanım ve yazılımlar şartnamelerde marka ve model belirtilmeden tanımlanmakta, bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından denetlenen, çalıştıkları alanlarda dünyada en iyiler arasında yer alan uzun yıllar denenmiş ve kendini ispat etmiş ürünleri en uygun fiyata temin eden firmalar arasından Kamu İhale Kanunu'nda düzenlenmiş bulunan açık ihale usulü hükümlerine göre Mili Savunma Bakanlığı tarafından tedarik edilmektedir."
Zekeriya FIRAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.