"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ"
"Birliğimiz; Yetiştiricilerin kendi aralarında teşkilatlanarak üstün verimli hayvanlar yetiştirilmesi, bunların soykütüğü ve verim kayıtlarının tutulması, hayvanlarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlaması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürünlerinin değerlendirilmesi temel amacı ile 1995 yılında 8 kurucu üyeyle kurulmuştur. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 10. Maddesine göre görevlerini üstlenir.
Bugün Birliğimiz 1 Merkez ve 5 İlçede (Bafra, Havza, Vezirköprü, Çarşamba, Kavak) açılan yaklaşık 1585 üye işletmeye, 16 elemanla (1 Ziraat Mühendisi, 2 Veteriner Hekim, 1 Ziraat Teknikeri, 6 Veteriner Sağlık Teknisyeni, 6 Veri Giriş Elemanı) ve 7 araç ile hizmet vermektedir. Birliğimiz Bafra, Alaçam, Havza, Kavak ve Vezirköprü İlçelerimizde suni tohumlama hizmeti yapılmaktadır. Ayrıca Şubelerimizde üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik her türlü Alet-Ekipman ve yem katkı maddeleri temini sağlanabilmektedir." dedi.
BİRÇOK HİZMET SAĞLANIYOR
E-ıslah kayıt sistemine göre Soykütüğünde; 32.677 ve önsoykütüğünde ise 123.524 baş hayvan ile toplam 178.997 baş olmak üzere Samsun genelinde yaklaşık 350 Bin baş hayvanın kayıtları (Suni Tohumlama, Buzağılama, Süt Verim Kayıtları) tutulduğunu söyleyen Aydın, "Birliğimizin vermiş olduğu hizmetleri kısaca sıralarsak, Soykütüğü Projesinin yürütülmesi, Önsoykütüğü Projesinin yürütülmesi, Döl Kontrolü Projesinin yürütülmesi, Sun-i Tohumlama hizmetleri, Damızlık gebe düve ve inek satışı, Alet-Ekipman ve Yem katkı maddelerinin temini, Danışmanlık, eğitim ve yayım hizmetlerini yürütmektedir." şeklinde konuştu.
ÜYELERE PRİM DESTEĞİ
Birliğe üye olmak için gerekli şartları anlatan Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Aydın, "Birliğe üye olmak için; Merkez Birliği'nin belirlediği kriterler doğrultusunda asgari sayıda (5 baş) ineğe sahip, düzenli verim kontrolü yapacak imkân ve altyapıya sahip olmak gerekir. Birlik üyeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu 2015 Yılı itibariyle Anaç sığır için 225, Besilik Materyal desteği için 350 lira Soykütüğü farkı +70 lira, Buzağı Desteği olarak 75 lira Gentürk spermalarından kullanıldığında +35 lira destekten faydalanmaktadır. Süt primi desteği ise dönemsel olarak değişmektedir. (Bu destekler dışında hayvancılık yapanlar ayrıca Buğday-Arpa-Mısır-Yonca vs. Ekim Desteği, Yem Bitkileri Desteği, Hastalıklardan Ari İşletme Desteklemesi ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğinden faydalanmaktadırlar.)
"VERİMİN ARTMASI IRKA UYGUN TOHUMLANMAYA BAĞLI"
En önemli sorunun, Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Islah birliği olması sebebiyle Samsun'daki hayvanların ıslah edilmesinde büyük sorumluluklar düştüğünü kaydeden Aydın, "Islahda olumlu gelişmelerin sağlanabilmesi suni tohumlamaya bağlıdır. Süt ve et veriminin artması ırka uygun tohumlamanın yapılmasıyla sağlanır. Birliğimiz bu durumları daha da iyileştirmek için 2012 yılı Nisan ayında suni tohumlama çalışmalarına başlamıştır. 2015 yılında çalışmalar artarak devam etmektedir. Hayvancılık desteklerinin artarak devam etmesi sağlanmalıdır. Maliyet açısından hayvancılığın en önemli girdisi yemdir. Desteklerin artırılarak yem bitkileri ekilişalanı ve dolayısıyla üretiminin artırılması sağlanmalıdır. Ucuz yemin kaynağı meralar, silaj ve yem bitkisi üretimidir. Uzun yıllardır meralarımız aşırı otlatma ve gerekli bakım yapılmadığı için verimleri oldukça düşmüştür. Bunun yanında mera alanlarının sanayi ve iskâna açılması nedeniyle büyük oranda da azalmıştır. Bu nedenle meralarımızdan istenilen fayda sağlanamamaktadır. Öncelikle meraların amacı dışında kullanımına son verilmeli ve bozulmuş meralarımız ıslah edilmelidir. Karadeniz Bölgesi olarak arazilerimiz çok parçalıdır. Bölgemizde yem bitkisi ekilişini artırmak için Tapu kaydına bakılmaksızın Komisyon kontrolü ile destek ödemesinin yapılması yem bitkisi ekimini artıracaktır. Ülkemizde işletme büyüklükleri 1- 8 baş arasıdır. Oysa 20 baş ve üzeri olan işletmeler geçim sağlayacak seviyededir. Kredi ve desteklerin gerçekten bu işi yapacak yetiştiricilerimize verilmeli ve gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. Hayvancılık kredilerinde alınan hayvanın teminat olarak banka tarafından kabul edilmesi sağlanmalıdır. Hayvancılık işletmelerinde çalışacak kalifiye eleman bulunmaması da başlı başına bir sorundur. Kooperatiflerin illa da 40-50 kişilik değil de, isteyen istediği kadar hayvan alması sağlanmalıdır. Bunun yanında bugüne kadar örneklerini çok yaşadığımız hayvancılık destek ve kredilerinin amacı dışında kullanımı engellenmelidir. Amaç dışı kullanımın tespiti halinde caydırıcı cezalar getirilmeli ve bu cezalar uygulanmalıdır. Küçükbaş hayvancılıkta uygulanan sürü yöneticisi desteği, büyükbaş hayvancılık işletmelerinde de uygulanmalıdır." diye konuştu. Onur EMİRZA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.