'Hemşirelerin kıymetini bilin'
Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında Gazi Belediyesi Kültür Merkezi'nde "Farklı alanlarda çalışan hemşireler ve çalışma alanları" konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak, Hemşirelik Bölüm Başkan Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı Birsen Öztürk ve Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yüksel Kesim katılarak birer sunum konuşması yaptı.
HEMŞİRELER ÖZERKTİR
Hemşirenin, her ortamda, ister hasta ister sağlıklı olsun her yaştaki bireye, ailelere, gruplara ve topluluklara bakım verdiğini kaydeden Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı Birsen Öztürk, bu bakımı diğer sağlık çalışanları ile iş birliği içerisinde yürütürken, bizzat kendisi tarafından yürütülmesi gereken hizmetlerin icrasında da özerk olduğunu vurguladı. Öztürk, şunları söyledi: "Hemşirelik, sağlığın korunması ve yükseltilmesini, hastalığın önlenmesi ile hasta, engelli ve ölmekte olanın bakımını içerir. Hemşireliğin anahtar niteliğindeki rolleri arasında araştırma yapma, sağlık politikalarının belirlenmesi etkinlikleri ile hasta ve sağlık sistemleri sevk ve idaresine katılım, eğitim, güvenli çevre için mücadele ve birey ya da toplumun sağlığını savunma da yer almaktadır."
SORUNLARIMIZ ÇOK
Hemşirelik mesleğinin bir çok sorunla boğuştuğunu işaret eden Öztürk, "Sorunlarımız var. Ancak, bunların üstesinden gelebilecek güce de sahibiz. Yeter ki bu gücün farkında olalım. İstihdamda etik ilkeler deyince, aklımıza hemen 4/b ve onun bazı yerlerde örneğini duyduğumuz nerede ise insanlık dışı uygulanış biçimi gelmiyor mu? İşe alma ve işte kalmalarını sağlama deyince, aklımıza hemen özellikle son yıllarda yaşanan, birden üniversite ya da özelden devlete kaçış, daha sonra da tekrar başka yerlere kaçış gelmiyor mu? Taşeron firmalarla hemşireliğin alakası nedir?" diye sordu.
HAK EDİLEN DEĞER VERİLMİYOR
Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yüksel Kesim, hemşirelik mesleğinin, güç çalışma şartları gerektiren, özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran zor bir meslek olduğunu kaydetti. Hemşirelerin, hem eğitim açısından hem de psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi gereken bir meslek grubu olduğunu ifade eden Kesim, "Türkiye'de hemşirelik, sağlık hizmeti veren ekip üyelerinden biri olarak önemli bir yere sahip olmakla birlikte hak ettiği değeri görememektedir" diye konuştu.
Bülent Karslıoğlu