Hedef, Avrupa standartları

Hedef, Avrupa standartları
Damızlık hayvan yetiştiriciliğinde daha verimli ve kaliteli ürün elde etmek ve tüketicinin Avrupa standartlarında et ve süt tüketmesini sağlamak amacıyla yeri bir proje hayata geçirilecek

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, ''Damızlık sığır yetiştiriciliğinde mevcut uygulamalar ve son gelişmeler'' adlı proje ile üreticinin daha verimli ve kaliteli ürün elde etmesi, tüketicinin ise Avrupa standartlarında et ve süt tüketmesinin amaçlandığını söyledi. Aslan, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, sığır yetiştiricilerine yönelik hazırladıkları ''Damızlık sığır yetiştiriciliğinde mevcut uygulamalar ve son gelişmeler'' adlı proje hakkında bilgi verdi. 107 bin avro bütçeli eğitim projesinin yüzde 90'nın Avrupa Birliği, geri kalan bölümün ise birlik tarafından karşılandığını belirten Aslan, geçen yıl temmuz ayında başlayan proje ortakları arasında Fransız Instıtut De L'elevage Hayvancılık Enstitüsü bulunduğunu bildirdi.

KAYITLI İŞLETME VE İNEK SAYISINDA ARTIŞ VAR
Aslan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin gözetiminde proje kapsamında toplam 200 saatlik eğitimin 120 saatinin tamamlandığını söyledi. Birliğin kayıtlı 650 üyesi olduğunu anımsatan Aslan, proje kapsamında şuana kadar 300 üreticiye eğitim verildiğini belirterek, eğitimlerin amacının üreticinin kaliteli ve sağlıklı ürün elde edebilmesi için geleneksel metotlar yerine Avrupa ve dünyanın kabul ettiği bilimsel gelişmelerin üreticiye aktarılmasını sağlamak olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Avrupa Birliğinin sığır yetiştiriciliği, süt üretimi ve ürün kalitesi konularında sağladığı ilerlemede yetiştirici örgütleri tarafından yürütülen kayıt sistemleri ve bunlara dayalı olarak geliştirilen ıslah çalışmalarının büyük payı vardır. Nitekim AB ülkelerinin birçoğunda yürütülen genetik ıslah ve çevresel iyileştirme çalışmaları sayesinde inek başına süt verimi yılda 8-10 tona, yağ verimi de 350-400 kilo'ya çıkarılabilmiştir. Türkiye'de de son yıllarda kayıtlı işletme ve inek sayısında hızlı bir artış sağlanmış ve soy kütüğüne kayıtlı işletmeler için ülke ortalaması yaklaşık 6 tona ulaşmıştır. Bu seviyeyi yeterli görmeyen birliğimiz söz konusu değeri yükseltmek ve ürün kalitesini artırmak başta olmak üzere üzerine düşen görevleri yapmaya çalışmaktadır.''

AMAÇ, AVRUPA STANDARTLARINI YAKALAMAK
Proje ile AB üretici örgütlerinin bilgi ve tecrübelerinden de yararlanarak bölgede süt üretiminin artırılması ve süt kalitesinin daha yüksek seviyelere çekilmesini hedeflediklerini belirten Aslan, ''Üreticinin daha verimli ve kaliteli ürün elde etmesi, tüketicinin ise Avrupa standartlarında et ve süt tüketmesi amaçlanmaktadır'' dedi.
Aslan, Fransız Instıtut De L'elevage Hayvancılık Enstitüsü yetkililerinin önümüzdeki günlerde Amasya'ya geleceklerini de bildirerek, görüşmelerde mutabakat sağlandığı takdirde 5 yıllık bir plan için sözleşme imzalanacağını, böylece Avrupa tecrübesinin paylaşılacağını da sözlerine ekledi.