Hasadı tamamlayan üreticiler patoz mesaisinde

Hasadı tamamlayan üreticiler patoz mesaisinde
Ordu'da fındık hasadını tamamlayan üreticiler, ürünü patoza verme işlemine devam ediyor.

Engebeli arazide sıcak havaya rağmen aile bireyleri ya da tarım işçileriyle hasadı bitiren üreticiler, fındığı zurufundan ayırmak için bir süre harmana sererek kuruttu. Üreticiler, yeşil dış kısmı kuruyan fındığı patoza verdikten sonra bir süre daha kurutarak satacak.

aa-20230831-32037671-32037652-karadenizde-findik-hasadini-tamamlayan-ureticiler-patoz-mesaisinde.jpg

Üreticilerin fındığını patozda ayıklama işleminden geçiren Halis Koç, yoğunluk yaşadıklarını, işin en zorlu yanının işlem esnasında çıkan toz olduğunu söyledi. Koç, civar ilçe ve mahallelerde sabah 06.00'da başlayan mesaisinin gece 12.00'ye kadar sürdüğünü, patozun saatlik ücretinin ise 2 bin lira olduğunu ifade etti.

aa-20230831-32037671-32037655-karadenizde-findik-hasadini-tamamlayan-ureticiler-patoz-mesaisinde.jpg

Üretici Yaşar Kılıç ise 15 gün önce 17 kişiyle bahçeye girerek fındığı topladıklarını dile getirdi. İki günde kuruyan ürünü patoza verdiklerini anlatan Kılıç, "Allah izin verirse tüccara götüreceğim. 5 ton fındık hazır." dedi. Kılıç, fındık hasadının zorluğuna işaret ederek, "Fındığın çok zorlukları var. Sadece patozla, toplamakla bitmiyor. Baharda gübresini, ilacını atacaksın, altını biçeceksin. Ondan sonra amelenin peşine gideceksin. Yazın bahçede ışkın alacaksın, kışın dalını keseceksin." diye konuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.