Güçlü olmak için 'kadın' şart
Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) tarafından "Yeni İş Dünyası'nda Kadının Rolü" başlıklı bir konferans düzenlendi. Toplantıda konuşan Dünya Gazetesi yazarlarından Rüştü Bozkurt, şirketlerin 'neden battığı' sorusuna da yanıt aradı.
'KADININ PAYI YÜZDE 50 OLMALI'
Katılımcıların iş ve ev kadınlarından oluştuğu toplantıda konuşan Bozkurt, şunları söyledi: "Anadolu'nun en önemli şirketleri eltiler kavgası yüzünden batmış. İki kardeş çalışıyor, işleri büyütüyor. Evleniyorlar iş dağılıyor. Türkiye zengin olmak istiyorsa, Türkiye geleceğine sağlam adımlarla yürümek istiyorsa, böyle lüzumsuz kavgalar yapmak yerine büyük projelerle uğraşmalı.Türkiye, gene onurlu bir devlet olmak istiyorsa bunda kadınların payı yüzde 50-60 olmalıdır"
'BİLGİ ÇAĞINA GİRDİK'
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ömür Öziç de, konuşmasında iş hayatında kadının önemine dikkat çekti. Öziç, "Her güçlü erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır sözünün çok gerilerde kaldığını, bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde ise, kadının yeri başarılı erkeğin arkası değil yanıbaşı olduğunu ifade ederek, yeni neslin 'her güçlü erkeğin yanında güçlü bir kadın vardır', sözü söyleyeceklerini iddia etti" diye konuştu.
'KADINLARDAN KURTULUŞ YOK'
Toplantının devamında, dünya üzerinde kadınsız kalmanın imkanının olmadığına dikkat çeken Bozkurt, kadın nüfusunun bilgi birikimine girdiği ülkelerin daha hızlı kalkındığına da dikkat çekti. Kadınların bilgi ekonomisine girmediği ülkelerin daha yavaş kalkındığını ifade eden Bozkurt, "Şuan toplumun en önemli girdisi ne toprak, ne teknoloji ne makine üretimi. Sanayide kalkınmak için önemli girdi beyin. Kadın beyni ile erkek beyni arasında üretkenlik açısından fark var mı? Maddi ve manevi zenginlik üreterek, insanlarımızın refahını artıracaksak, bu zenginlik de bugün bilgi ve kafaya dayanıyorsa toplumun yarısını oluşturan kadınları iş yaşamının dışında tutarsanız o toplumun kalkınmasına imkan yok" şeklinde konuştu.
Miraç Öztürk