Gençler iş bulmakta umutsuz

Gençler iş bulmakta umutsuz
Çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler üzerinde yürütülen anket çalışmasında gençlerin geleceklerinden ve iş bulmaktan umutsuz olduğu ortaya çıktı

Ekonomistler Platformu'nun 'Ekonomik Kriz, İşsizlik ve Gençlik Anketi'ne katılan üniversite öğrencilerinin sorulara verdiği yanıtlar, geleceğe ilişkin umutlarının olmadığını ortaya koydu.
Ankete katılan 980 iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyan 980 öğrencinin yüzde 57.8'i bir yıldan kısa bir sürede iş bulabileceğini düşünmediğini belirtirken, yüzde 47.9'u ise ekonomi yönetiminin krize daha fazla önem vermesi gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdi.

ÖNCELİKLİ SORUN İŞSİZLİK VE İSTİHDAM
Ekonomistler Platformu'nun anketinde ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki beş üniversitenin iktisadi ve idari bilimler fakültesinden 980 öğrenci katıldı. Ankete göre, öğrencilerin yüzde 59'u Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin 'ekonomik kriz ve işsizlik' olduğunu ifade etti. Bunu yüzde 21 ile 'güvenlik ve terör', yüzde 9 ile 'insan hakları ve demokratikleşme' takip etti.

PİYASADA YETERLİ DONANIM YOK
Öğrencilerin yüzde 8.2'si öğrenim gördükleri şehirlerinde kalmayı düşündüklerini belirtirken, yüzde 19.2'lik kısım ise iş olanaklarına bağlı olarak bu şehirlerde hayatlarına devam edebileceklerini ifade etti. Anket, öğrencilerin yüzde 72.6'sının ise mezuniyet sonrası öğrenim gördükleri şehirde kalmak istemediğini ortaya koydu. Öğrencilerin sadece yüzde 2.7'si öğrenim gördükleri üniversitenin kendilerine iş piyasası için gerekli olan donanımı sağladığını düşünürken, yüzde 52.7'si üniversitelerin bu konuda daha fazla çalışma yapmaları gerektiğini ifade etti.

KRİZE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMELİ
Üniversite öğrencilerinin yüzde 57.8'i bir yıldan kısa bir sürede iş bulabileceğini düşünmeğini dile getirirken, altı ayda iş bulabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 23.6 oldu. Üç ay veya daha kısa sürede iş bulabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 24. Öğrencilerin yüzde 69.9'u öğrenimlerine devam etmeyi düşündüğünü dile getirdi. Ankete katılanların yüzde 50'si AB üyeliğinin işsizliğin çözümünde önemli olmayacağı yanıtını verirken, diğer yüzde 50'lik kısmı ise AB üyeliğinin önemli olduğunu ifade etti. Ankete katılan öğrencilerin sadece yüzde 5.1'inin ekonomi yönetiminin krize yeterince önem verdiğini düşünürken, yüzde 46.9'u krizle mücadele önlemlerinin yetersiz olduğunu kaydetti. Gençlerin yüzde 47.9'u ise ekonomi yönetiminin krize daha fazla önem vermesi gerektiği yanıtını verdi.