Gençler geleceklerinden umutsuz
Denge Gazetesi'nin öğrencilerle gelecek kaygıları üzerine yapmış olduğu röportajda öğrencilerin eğitim sisteminden memnun olmadığı ve geleceğe umutsuz baktıkları ortaya çıktı. Öğrencilerin üniversite sonrası hayatlarıyla ilgili düşünceleri ise şu yönde;
OKUL BİTTİKTEN SONRASI KAFAMDA KOCAMAN BİR SORU İŞARETİ
Beykent Üniversitesi ingilizce bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi İdil Sarabil, şöyle konuştu: Sürekli sistemin değiştiği bir ortamda üniversite sınavını kazandığım için şanslıyım. Fakat okulu bitirdikten sonrası, kafamda kocaman bir soru işareti. Türkiye şartlarında geleceğim için bir plan yapamıyorum. Bizim eğitim sistemimizin temelinde çok büyük problemler var. Bu sorunlar Türkiye şartlarıyla bir arada düşünüldüğünde gençler gelecek kaygısı içinde ileriye yönelik planlar yapamadan okuyor. Genç bir insan ve üniversite okuyan bir öğrenci olarak umutsuz konuşmak istemem ama ortada bir gerçek var. Üç saatlik bir sınavla geleceğimizin temellerini atmak zorunda bırakıldık. Bizden önce de bu şekilde üniversite okuyan birçok insan var. Eğitimcilere de çok iş düşüyor.
HEDEF BELİRLEYEMİYORUM
Bu yıl ÖSS sınavına ikinci kez gireceğini belirten Elif Deniz Akpınar, ise eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılardan dolayı hedef belirleyemediğini ifade etti. İnsanların sadece para kazandıracak mesleklere yönelmemesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, 2010 yılında uygulamaya alınacak olan iki aşamalı sınav sistemi öğrenciler için daha avantajlı olacak. Çünkü üç saatlik bir sınavla tüm hayatını kazanabileceğin bir tercih yapmak çok zor. Gelecekle ilgili plan yapamıyorum ilerde hayal kırıklığı yaşamamak için seçenekleri çoğaltmaya çalışıyorum. Geleceğime yönelik planlarımı da bu şekilde yapmaya çalışıyorum dedi.
FAKÜLTE DE OKUYORSAN EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜYOR
Bilgisayar programcılığı 1. sınıf öğrencisi Melih Deveci, Yüksekokullarda verilen eğitimin kalite olarak fakültelere göre alt düzeyde olduğunu belirtti. Deveci, İki yıllık bir bölüm okuyorum bu yüzden geleceğe dair çok güzel planlar yapamıyorum. Bunu yapabilmem için dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapmak ya da iki yıllık okulumdan teknikerlik belgesi alarak şansımı denemek zorundayım. Bu durumda şuan için çok fazla plan yapamıyorum.
BİZİM ABİLERİMİZDE OKUDU AMA ŞOFÖR OLDU
Lise son sınıf öğrencisi Hamza Yıldız bu yıl Öss sınavına gireceğini fakat kazanma konusunda hiç umutlu olmadığını söyledi. Yıldız, Sınavı kazanma konusunda da geleceğim konusunda da hiç umutlu değilim. Ben ÖSS'yi geleceğe örülmüş bir duvar olarak görüyorum. Bizim ağabeylerimiz de üniversite okudu ama şoför oldu dedi.
Mihriban KOÇAKER