Fındık çotanağından, saksı toprağı
Fındık çotanağının Türkiye'de atık olarak görüldüğünü, çoğunlukla boş alanlara atıldığını veya harmandan sonra yakıldığını kaydeden Sakarya Üniversitesi (SÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi PROF. DR. Saim Özdemir, "Fındık üreticileri zürufu saksı toprağı haline getirerek ek gelir elde edebilir. Süs bitkisi üreticileri maliyeti olmayan atık ürünü toplayıp, kısmen ayrıştırıp, kırıcıdan geçirdikten sonra direk saksı toprağı olarak kullanabilir. Doğal toprak saksı içinde büyütülen bitkilere uygun değildir. Toprak yerine kullanılan torf ise maliyeti yükseltmektedir. Fındık zürufu kullanarak üreticiler maliyeti düşürüp rekabet güçlerini artırabilirler dedi.
DÜNYA ÜRETİMİNİN YÜZDE 75'İ ELİMİZDE
Türkiye'de ortalama yılda 650 bin ton kadar fındık üretimi yapıldığını söyleyen Özdemir, dünya üretiminin yüzde 75'inin Türkiye'de gerçekleştiğini hatırlattı. Hasat edilen ürünün üçte birinin züruf olduğuna dikkati çeken Özdemir, yılda 200-250 bin ton civarında züruf atığı ortaya çıktığını dile getirdi. Özdemir, elde edilen fındık çotanağından Türkiye'nin saksı toprağı ihtiyacının tamamının karşılanabileceğini sözlerine ekledi.