Esnafa kredi de kız da vermiyorlar
Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Metin Genççakır, ekonomik kriz ile birlikte esnafların durumunun iyice kötüleştiğini söyledi. Genççakır, esnafın bankaların esiri olur hale getirildiğini kaydederek, "Bu KOSGEB kredisinde bankalar tarafından güdülen anlayış sanki Osmanlı Devleti zamanında uygulanan ahilik anlayışına benziyor. Bankalar esnaftan kefil olarak sabıkasız memur istiyor. Esnafa bırakın krediyi artık kız bile vermiyorlar. Samsun'da KOSGEB kredisine yoğun bir talep var. Esnaf arkadaşlarımızdan istenilen şartları onların bu ekonomik krizde yerine getirmesi oldukça zor. Zaten bu krediyi Türkiye çapında 100 bin kişi alacak. Bu krediye müracaat edenlerden 10 kişiden ancak bir kişi alacağını düşünüyorum" dedi.
MİNİBÜSLER
GELMEYİNCE İŞLER DÜŞTÜ
Ülke genelindeki ekonomik değerlendirmenin yanı sıra Samsun'daki esnafın durumu hakkında da bilgi veren Genççakır, ilçe minibüslerinin kent merkezine girmemesi yönünde alınan kararın esnafı zor durumda bırakan bir diğer neden olduğunu kaydetti. Genççakır, "İlçe minibüslerinin kent merkezine girmemesi hem şoför esnafını hem de diğer esnafları etkiledi. Sonuçta ilçelerden gelen bir sirkülasyon söz konusuydu. İnsanlar ihtiyaçlarını merkezdeki esnaflarımızdan alışveriş yaparak karşılıyordu" diye konuştu. Genççakır ayrıca, minübüslerin şehir merkezine girmesi yasaklandığı için ücretlere zam yapılacağı yönündeki iddiaların ise asılsız olduğunu kaydetti.
DÜKKANLAR
BİR BİR KAPANIYOR
Samsunlu esnafların bir bir dükkan kapattığını kaydeden Genççakır, "Krizden bir türlü çıkamadık. Hala içiçeyiz. Yaşanan sıkıntılar herkesi bunaltıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Esnaflık eskiden gıpta edilen bir durumdu. Kendi yağında kavrulan insanlardı esnaflar. Ama şimdi bakıyorsunuz, esnaf adama kız bile vermiyorlar. Çünkü esnafın peşinde bankalar var, hacizler var, borçlar var. Esnafın beli bükülüyor. Krizi bir an önce atlatmalıyız. Bu konuda hem esnaflarla hem de hükümet temsilcileri ile biraraya gelerek fikir alışverişinde bulunmalıyız" diye konuştu.
Zekeriya FIRAT