Ergenekon davasında ilk tahliye...
Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıklardan Mahmut Öztürk'ün tahliyesine karar verdi.
İŞTE ÖZTÜRK'ÜN SAVUNMASI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Ergenekon Davasında savunma sırası iddianamenin 5. sırasındaki tutuklu sanık Mahmut Öztürk'e geldi. Ergenekon'un tutuklu sanıklarından Mahmut Öztürk, sözlü savunmasında, iddianamede kendisine 1 sayfalık yer ayrıldığını herhangi bir iddiada bulunulmadığını ve kendisiyle ilgili bir delil sunulmadığını belirterek, buna rağmen 18 aydır tutuklumö dedi.
Öztürk savunmasında, Mehmet Demirtaş'a ait LPG istasyonundan gaz aldığını, Demirtaş'ın yeğenine ait manavdan alışveriş yaptığını ve bunun örgüt olarak değerlendirildiğini belirterek, Tek suçum asker olmakö diye konuştu.
Örgüt üyesi olduğu iddia edilen tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım ile 1994 yılında aynı kışlada görev yaptığını ve lojman komşusu olduğunu belirten Öztürk, savunmasına şöyle devam etti:
1997'de Oktay Yıldırım'ın tayini Şemdinli'ye çıktı. 1998'de İstanbul'a geldi. Onunla gezerken karşılaştığımız Muzaffer Tekin beni ismen çağırdı. Tekin, 1982 yılında ben kıta eri olarak görev yaptığım yerde astsubay olmamı sağlamıştır. Bizi bürosuna davet etti. Tekin fuel-oil işi yapıyordu. Ben emekli olduğum için çalışmıyordum. Araba ile gezecek benzin paramız olmadığı için arabayı park edip otobüsle geziyorduk. Ben de fuel-oil işi yapıp yapamayacağımı düşündükten sonra bu işe başladım. Muzaffer Tekin işi bırakmıştı, müşteri portföyünden yaralanmak için görüşmelerimiz sürdü. Onunla ortak olmadık onun yaptığı işi ben yapmaya başladımö
-TEKİN, ÖZTÜRK'ÜN EVİNDE İNTİHARA KALKIŞTI -
Danıştay saldırısında da adı geçen Muzaffer Tekin'in kendisine ait Çavuşoğlu'nda bulunan ve kreş olarak işlettiği villaya gittiğini ve oradan kendisini eve davet ettiğini belirten Öztürk, eve gittiğinde Tekin'i kanlar içinde yerde otururken bulduğunu belirtti. Öztürk, Tekin'in kendisine, Başıma çuval geçirmeye çalışıyorlarö dediğini belirterek masada bulunan notları gösterdiğini kaydetti. Tekin'i hastaneye götürmeyi teklif ettiğini belirten Öztürk, Tekin'in ise buna karşı çıktığını söyledi.
Zekeriya Öztürk'ün Tekin'i hastaneye götürdüğünü ve kendisinin Tekin'in intihara kalkıştığı bıçağı Zekeriya Öztürk'e teslim ettiğini belirten Öztürk şunları anlattı:
Ben de evin pencerelerini kapattıktan sonra hastaneye gittim. Bizi gözaltına alıp Ankara'ya götürdüler. Bana gözaltında, Ergenekon ile ilgili sorular yöneltilmedi. İddianamede bana 1 sayfalık yer ayrılmış. Arkadaşlarımın örgüt üyesi olduğuna inanmıyorum. Savcıların yalan söylediğine de inanmıyorum. Gözlerinden kaçmıştır. Bir örgüt toplantısına katılmadım. Herhangi bir gösteri ve yürüyüşe de katılmadım varsa katıldığımın delili, ispatlasınlarö
-SEKRETER PINAR KOD ADI OLDU-
Yanında Pınar adlı bir bayanın 9 yıldır görev yaptığını belirten Öztürk, telefon görüşmelerinde kardeşine, Ali Yiğit'e ve Pınar'a gidin ifade versinler benim yaptığım işi anlatsınlarö dediğini Emniyette kendisine Pınar kim? Pınar şifre mi?ö diye sorulduğunu söyledi. Oktay Yıldırım'ın okumayı ve yazmayı çok sevdiğini kendisinin ise ticareti sevdiğini belirten Öztürk, Sosyal arkadaşlık suç olduö dedi.
Öztürk sözlü savunmasının ardından emniyette ve savcılıkta verdiği ifadeleri kabul ettiğini belirtti. Mahkeme başkanı Köksal Şengül, Kitap okumanın dışında hepsinde varsınö dedi. Öztürk de bunun üzerine ona da alıştım burada, alıştımö yanıtını verdi.
Öztürk'ün avukatı Nuri Cengiz Albayrak müvekkilinin astsubay olarak görev yaptığı dönemde ders notu olarak tuttuğu ajandanın iddianameye delil olarak konulmasındaki amacın ne olduğunu sorarak, Müvekkilim hakkında bırakın kuvvetli suç şüphesini basit suç şüphesi bile yokturö diye konuştu. Albayrak bu soruşturmayla müvekkilinin ticari hayatının bitirildiğini, sahibi olduğu petrol ofisi bayiliğinin dondurulduğunu oto galerisini kapatmak zorunda kaldığını söyledi.
-ARANDIĞINI BİLSEYDİM DE EVİME ALIRDIM"
Mahmut Öztürk'ün sözlü savunmasının ardından çapraz sorgusu başladı. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay saldırısından kaçak durumundaki bir zanlının neden Öztürk'ün evine geldiğini sordu. Öztürk bu soruya, Sizin evinize biri gelse ne yaparsınız? Arandığını bilmiyordum. Arandığın bilseydim de alırdım. Komutanım bize terörü ve yalanı öğretmediö yanıtını verdi. Savcı Pekgüzel, Muzaffer Tekin'in ofisinde neler konuşulduğunu, büroya kimlerin gelip gittiğini de Öztürk'e zordu. Öztürk, Tekin'in handa küçük bir ofisi olduğunu, akşam saatlerinde ofisin kapandığını genellikle emekli askerlerin geldiğini söyledi. Emekli askerlerin çoğunun apartman yöneticisi olduğunu belirten Öztürk, fuel-oil satış işi yaptığı için ofise gelenlerle tanıştığını ve kartını verdiğini belirtti.
-SOL DENİNCE ÜLKEYİ SATAN KOMÜNİST SANARDIM, YANILDIM"
Öztürk, Tekin'in ofisinde Türk Soluö dergisini görünce şaşırdığını ve Muzaffer Tekin'e sorduğunu söyledi. Tekin'in de kendisi gibi milliyetçi biri olduğunu bildiğini ve yıllarca solö denince kendisinin ülkeyi satan komünistö diye düşündüğünü belirterek, Yanıldığımı bugün anladım. Meğer kullanılıyormuşuzö diye konuştu. Öztürk, Tekin'in Türk Solu dergisine ilişkin olarak da Bildiğin gibi değillerö yanıtını verdiğini kaydetti.
-ÖZTÜRK, TEKİN'İN İNTİHAR OLAYINI ÖNCE BASINA MI VERDİ?-
Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, intihara kalkışan Muzaffer Tekin ile ilgili olarak ilk önce jandarmayı mı yoksa Uğur Dündar'ın yanında çalışan birini mi aradığını sordu. Öztürk, Muzaffer Tekin'i kanlar içinde görünce Önce konuşsun ve konuştukları çekilsin diye tanıdığım bir kameraman çocuğu aradım. Hastaneye giderken de jandarmayı aradımö yanıtını verdi.
-MÜDAHİL VEKİLLER İÇİN KRİTİK KARAR-
Ergenekon davasının müdahillerinden Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Ali Koç, Mahmut Öztürk'e emekli bir astsubayın sermaye gerektiren bir işe nasıl başladığı sorusunu yöneltti. Mahmut Öztürk'ün avukatı Albayrak, bu soruya itiraz ederek müdahil vekillerini sadece müdahil oldukları konuya ilişkin soru sormalarını, başka konularda soru sormalarının yasaya aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme başkanı Şengün de soruyu kabul etmedi. Fincancı'nın avukatlarından Ayşe Batumlu da benzer bir soru yöneltince duruşma salonunda tartışma yaşandı. Sanık avukatlarından Vural Ergül, müdahil vekillerinin sadece asker sanıklara yüzlerce soru hazırlayıp savunmanın uzamasına neden olduklarını ve müdahil avukatların sadece müdahil oldukları konuda soru sormalarının karar altına alınması talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti daha sonra müdahil vekillerinin sanıklara her türlü konuda soru sormalarına izin verildi. Verilen aranın ardından duruşmaya devam edildi.