DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü iddiaları yalanladı

DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü iddiaları yalanladı
DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü, baraj sözünün yerine getirilmediği ve felakete karşı sorumsuz davranıldığı iddialarını asılsız olarak niteleyerek yalanladı.

Art arda sel felaketlerinin yaşandığı Samsun'da, bazı basın yayın organlarında çıkan iddialara ilişkin açıklama yapıldı. DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü, baraj sözünün yerine getirilmediği ve felakete karşı sorumsuz davranıldığı iddialarını asılsız olarak niteleyerek yalanladı.

manset-2.jpg

Geçtiğimiz günlerde sele karşı zor bir sınav veren Samsun'da, felaket sonrası birçok iddia ortaya atıldı. Bazı basın yayın organlarında çeşitli kamu kurum ve kuruluşları hedef tahtasına konurken, iddialardan birisi de DSİ için yapılmıştı. Samsun ve çevresinde etkili olan kuvvetli sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketinin sorumlusu olarak DSİ'nin baraj sözünün yerine getirmediği ve kurum olarak sorumsuz davrandığı öne sürülmüştü. DSİ 7.Bölge Müdürlüğü, konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak iddiaları yalanladı.

dsi-7-bolge-muduru-koksal-bugra-celik-1.jpeg

Salıpazarı Barajı inşaatının, 2017 yılında yer teslimi yapılarak işe başlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Samsun'da 05-06 Haziran 2023 tarihlerinde Salıpazarı -Terme ilçelerinde mevsim normallerinin çok üstünde meydana gelen yağışlar neticesinde bölgedeki dere yataklarında su seviyeleri yükselmiş olup, herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir. Salıpazarı Barajı sulama, içme suyu ve taşkın kontrolü olmak üzere 3 amaca hizmet edecektir. 2017 yılında sözleşmesi imzalanarak işe başlanan ve 2023 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 778 milyon TL proje maliyeti olan barajda fiziki gerçekleşme %10’dur. Projede baraj gövdesi sıyırma kazısının % 62’i, kret ulaşım yolu kazısının %95'i, Kamulaştırma işlemleri ve Rölekasyon-2 yoluna ait sanat yapılarının (duvar, menfez) %100’ü tamamlanmıştır. Depo sahası alanında vatandaş muhalefeti nedeniyle kamulaştırma problemleri yaşanmış, devamında kamulaştırma davaları açılmıştır." denildi.

manset-4.jpg

İDDİALAR GERÇEKLİK TEMELİNDEN YOKSUN
Devlet Su İşleri 7.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sel felaketine karşı sorumsuz davranıldığı iddiasının da gerçeklik temelinden yoksun olduğu belirtildi. Açıklamada, iş programı ve makine parkı imkânları ölçüsünde deniz ağızlarının açılması için çalışmalar yapıldığı, kıyı kenar çizgisinin mansabı DSİ'nin sorumluluk sahasına girmediği ifade edildi. Söz konusu açıklamada, 01.06.2023 tarihine kadar Çarşamba Ovası ve membaında, 41.450 m güzergâhta 137.777 m3 malzemenin temizlik çalışması gerçekleştirildiğinin de altı çizildi. Açıklama, şöyle devam etti: "06.06.2023 tarihinde Bölge Müdürlüğümüze bağlı sahil ve iç kısımlarda yağan aşırı ve ani yağışlar nedeniyle Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarında ani yükselmeler meydana gelmiştir. Kurumumuz tarafından sürekli izlenen barajlarda işletme programı kotlarının yakalanması için bu tarihten önceki dönemde de sürekli enerji üretimi yapılarak taşkın için göl hacminin bir kısmı boş tutulmuştur. Gerek o tarihte yağan yoğun yağışlar gerekse Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarını besleyen nehirlerden yüksek miktarlarda akım gelmiştir. Sivas ili sınırlarında, Kelkit çayı üzerinde bulunan Kılıçkaya Barajının su seviyesinin baraj güvenliği için kritik seviyeye gelmesinden dolayı sadece bu barajdan 250 m3/s su bırakılmıştır. Hasan Uğurlu Barajına gelen yüksek miktardaki debilerden kaynaklı olarak Baraj göl seviyesi hızlı bir şekilde yükselmiş ve hem Hasan Uğurlu Barajı hem de Suat Uğurlu Barajı göl seviyeleri baraj güvenliği açısından kritik seviyeye ulaşmıştır. "

dsi-7-bolge-muduru-koksal-bugra-celik-2.jpeg

Suyun nehir yatağına kontrollü bir şekilde bırakıldığı belirtilen açıklamada, "Çarşamba ilçe merkezi ve Çarşamba ovasına bağlı yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin büyük risk taşımaması için dolusavak kapakları açılarak 300 m3/s su nehir yatağına kontrollü bir şekilde bırakılmıştır. Bu esnada Suat Uğurlu mansap kısmındaki 2 adet yan dereden toplamda 500 m3/s su gelişi ile birlikte Yeşilırmak yatağından (kapaklardan 300+yanderelerden 500+ türbinlerden 270) 1070 m3/s su geçişi olmuştur. Yeşilırmak Nehri 100 yıl frekanslı taşkın pik debisi (Q100 = 2010 m3/s), 500 yıl frekanslı taşkın pik debisi (Q500 = 2450 m3/s) olup, 06.06.2023 tarihinde yataktan geçen 1070 m3/s lik debi kontrollü bir şekilde taşkın zararı oluşturmadan mansaplanmıştır." ifadeleri yer aldı.

manset-3.jpg

TURUNCU UYARI NE ANLAMA GELİYOR?
Öte yandan, açıklamada Meteoroloji tarafından verilen turuncu uyarıya dikkat çekildi. Turuncu Uyarı, Meteoroloji tarafından, tahmin edilen meteorolojik hadisenin sıklıkla gerçekleşmediği ve durumun tehlikeli olduğunu belirtmek için veriliyor. Turuncu Uyarı mesajında, "Hava durumu tehlikelidir. tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.” ifadeleri kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.