DOĞADA DOLAŞIP MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR

DOĞADA DOLAŞIP MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR
Samsun'un Ayvacık ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Hacer Üstündağ, 10 yıldır doğada gezerek, yabani meyve ağaçlarını aşılayıp yok olmalarını önlemeye çalışıyor.

Samsun'un Ayvacık ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Hacer Üstündağ, 10 yıldır doğada gezerek, yok olmamaları için yabani meyve ağaçlarını aşılıyor.Döngel Mahallesi'nde oturan 38 yaşındaki Hacer Üstündağ, 10 yıl önce doğada kendiliğinden yetişen meyve ağaçlarını aşılamaya başladı.Ormanlık arazide yetişen yabani kiraz, vişne, elma, armut, Trabzon hurması, ayva, incir ve kızılcık ağaçlarını her gün kilometrelerce gezerek tek tek bulan Kurnaz, bunlara göz ve kalem aşısı uyguluyor.

DOĞADA DOLAŞIP YABANİ MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR

Hacer Üstündağ, aşıladığı ağaçların, doğal olarak yetiştikleri için ilaç kullanmadan meyve verdiğini söyledi.Bu meyve ağaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu anlatan Üstündağ, "Onları aşılıyorum ki gelecek nesillere faydası olsun. Çünkü aldığımız bodur meyve ağaçları ilaçsız, gübresiz meyve vermiyor. İlaç ve gübre kullanılmadığında meyveler olgunlaşmadan çürümeye başlıyor. Bu ağaçlar ise tamamen doğal olarak büyüyor, meyvesi de organik." dedi.

DOĞADA DOLAŞIP YABANİ MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR

Tarım ve Orman Müdürlüğünden meyvecilik eğitimi aldığını dile getiren Üstündağ, şöyle devam etti:"Evimin ve bahçemin önündeki yabani meyve ağaçlarının tamamını aşıladıktan sonra, doğada bulunan ve yabani hayvanların yararlandığı meyve ağaçlarına da aynı uygulamayı yaptım. 10 yılda yaklaşık 200 ağaç aşıladım. Bu ağaçları insanlar kesiyor, yaşlı ağaçlar da yok oluyor. İnsanlarımız gübre ve ilaçla çok meyve veren bodur ağaçları tercih ediyor. Bu ağaçlar sahipsiz kalınca azaldılar. Ata meyve ağaçlarımız kaybolmasın diye yola çıktım. Bu ağaçları çocuklarımızın bulamamasından korkuyorum. "

DOĞADA DOLAŞIP YABANİ MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR

- Organik sebze tohumlarını da topluyor

Türkiye'de organik yetişen sebzelerin tohumlarını da bahçesinde ekerek çoğaltmaya çalıştığını anlatan Üstündağ, "Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ata tohumu dediğimiz 100'ün üzerinde organik tohum çeşidi topladım. Bunların tohumlarını küçük bir poşete koyarak buzdolabında saklıyorum. Ata tohumu olarak fasulye, mısır, bakla, çilek, biber, domates, salatalık ve bezelye tohumları topladım." diye konuştu.Üstündağ, 2 çocuğuna da yabani meyve ağaçlarını aşılama ile tohum çoğaltmayı öğrettiğini kaydetti.

DOĞADA DOLAŞIP YABANİ MEYVE AĞAÇLARINI AŞILIYOR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
41 Yorum
  • Nil Yılmaz / 02 Aralık 2023 16:07

    Sizin gibi şahane insanları tanımak çok güzel, elinize emeğinize sağlık????????

    Yanıtla (0) (0)
  • Emre / 20 Temmuz 2019 12:59

    Umarım müdahale edip engellerler zarar vermiş oluyor bu uugulamaları yaparak. Haber yapılmasıda bir cok kişinin böyle işlere kalkışmasına sebep olur lütfen bir uzman görüşü alıp habere ekleyin

    Yanıtla (0) (0)
  • Zeynep Gülçin Altun / 14 Temmuz 2019 23:29

    Bu kadına ulaşılıp doğrusu anlatılmalı, orman alanında yabani türleri ıslah edilmiş türlerle aşılamak genetlk kirliliğe neden olur. Geleceğimizi yok ediyor.

    Yanıtla (5) (1)
  • Beyda Ersen / 15 Temmuz 2019 12:30

    Eğitim alıp ,öğrendiğini ,Haber de Ders aldığını bahsediyor ,
    Güzel çalışmaları kutlamaya değer

    Yanıtla (2) (0)
  • Savaş Gönen / 20 Temmuz 2019 12:03

    Kesinlikle katılıyorum. Doğa zamanı dolmuş ağaçları kendi dinamiklerine göre yok eder veya tersi durumda yaşamasını mümkün kılar.

    Kadının çabası, ilk bakışta etkileyici bir tutum gibi görünüyor ve açıkçası kimse bundan şüphe duymuyor. Ancak genetik çeşitlilik yok oluyor. Yaptığı şey bir tür kelebek etkisi gibi yayılabilir..

    Yanıtla (0) (1)
  • Nurbanu Tosun / 18 Temmuz 2019 11:25

    Tebrikler, ne kadar guzel bir sey yapiyorsunuz..Yerli tohumumuza sahip cikiyorsunuz.

    Yanıtla (0) (0)
  • Beyda Ersen / 15 Temmuz 2019 12:27

    Hacer hanım sizi kutluyorum , Ne mutlu Doğal ve organik gıdalar çocuklara da kalacak , Emeklerinize sağlık , anneanne olarak keşke ben de öğrenip yapmaya başlasam, Ülkemizde yok efilen Ziraat ve Ziraatcilik beni çok üzüyor ,Süper fikir , sevgiler

    Yanıtla (0) (0)
  • Özcan BEFİZ / 14 Temmuz 2019 12:26

    Allah razı olsun.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ayşe B. / 13 Temmuz 2019 23:05

    Hacer Hanım meyvecilik eğitimi de almış, takdir ettim. İyi niyeti, emeği tartışılmaz. Ancak teknik açıdan uygulama ne kadar doğru ben bilmiyorum, ki araştırmacılık bu noktada devreye giriyor. Haberci arkadaşların uzmanlardan görüş almaları gerekirdi. Bakın bu konuda uzman karşıt görüşlerine bir örnek.
    https://gazetemerhaba.com/yabani-agaclari-asilamak-ne-kadar-dogru/

    Yanıtla (3) (2)
  • Ütiye Bavbek / 13 Temmuz 2019 22:50

    Allah razı olsun sizden. Karşılıksız insanlığın geleceği için çaba harcıyorsunuz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Perihan bekar / 13 Temmuz 2019 21:55

    Tebrikler Hacer Hnm

    Yanıtla (0) (0)