Deveci'nin Armud'u tehlikede!
Dünyaca ünlü Deveci Armudu, yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Kürtün Irmağı vadisinde bulunan 400 dönümlük bahçenin imara açılacağı söylentisi, bahçe sahiplerini isyan ettirdi: "Gerekirse Ankara'ya yürürüz"
Samsun'un Atakum İlçesi Ankara Yolu üzerinde, Kürtün Irmağı vadisinde 400 dönüm arazi üzerinde bulunan ve Deveci ailesi tarafından atmışlı yıllarda üretilmiş, kendi adına tescil edilmiş, dünyada en güzel ilk yirmi isim arasına girmiş armut bahçelerinin belediye tarafından imara açılarak yok edileceği endişesi taşıyan bahçe sahipleri, meyve bahçelerini imara açtırmayacaklarını belirterek "Gerekirse Ankara'ya yürürüz" diye tepki gösterdi.
BELEDİYELERE TEPKİLİLER
Avrupa standartlarında başta Deveci Armut'u ve şeftalisi olarak ürettikleri ve yurt dışına ihraç ettikleri meyvelerin belediyenin bu alanı imara açması durumunda talan edileceğini ifade eden meyve bahçesi sahipleri belediye yetkililerine tepki gösterdi.
BURASI SAMSUN'UN KALBİ
50 yıldır burada meyve ürettiklerini belirten 74 yaşındaki Selim Yılmaz ise, "Bu arazimizin bir kısmını Makine Sanayi istedi vermedik. Daha sonra belediye meyve bahçelerini yok etme pahasına imara açmak istiyor. Halbuki 400 dönüm meyve bahçesi, Tarım İl Müdürlüğü'nün zirai deneme istasyon bölgesi Samsun'un yeşil kalbi. Biz buna karşıyız. Buna izin veremeyiz" dedi.
BAHÇEMİZE YAZIK OLUR
Bir kolu ve diğer elinin parmakları bulunmayan Ali Çavdar ise şunları söyledi: "Benim tek kolum, bir elimin parmakları yok. Burada bu halimle meyve üretimi yapıyorum. Belediye burayı imara açacakmış, imara açıldığı takdirde bu güzel bahçeler yok, beton olur. Yazık olur bahçelerimize. Burası hem üretiyor, hem devletimize kazanç getiriyor"
1. SINIF TARIM ARAZİSİ
74 Yaşındaki Erol Yalçın ise 23 dönüm meyve bahçesinin bulunduğunu, 55 yıldır burada mevye ürettiklerini belirterek,"Burası Samsun'da meyve üretimi yapan ve yurt dışına ihraç eden en önemli meyve bahçeleri. Buranın imara açılması demek, Samsun'da üretilen Devece Armudu ve şeftalisini yok etmek demek. Burası Samsun'un meyve merkezi yazık ederler. Kaldıkı Tarım İl Müdürlüğü tarafından 1. Sınıf Tarım arazisi Mevyvecilikte ise 1. Sınıf tarım arazisi" diye konuştu.
İMARA AÇTIRMAYACAĞIZ
Ali Bektaş isimli bir vatandaş da, meyve bahçelerinin 3 yıl önce de imara açılmak istendiği ancak üreticilerin ve TEMA'nın desteği ile bu uygulamadan şimdilik vazgeçildiğini kaydetti. Ancak bu konunun yine gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını ifade eden Bektaş, "Samsun'da 1. Sırayı alan ve ürettiği şeftalisi ve armudu ile dünyada isim olan meyve bahçelerimizi imara açtırmayacağız" dedi.