Dava geri alınmalı

Dava geri alınmalı
Samsun'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında, ikamet ettikleri gecekondulardan, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan evlere taşınan 200 Evler Romanları'na, imzalanan sözleşme hükümlerine uymadıkları ve taksitlerini ödemedikleri gerekçe göste

Samsun 200 Evler Mahallesi Gecekondu Dönüşüm Projesi kapsamında, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan evlere yerleştirilen romanlara, Büyükşehir Belediyesi tarafından konut bedellerinin ödenmediği iddiası ile dava açıldı. Bunun üzerine davalı romanlar adına avukat Suna Coşkun'da Samsun Tüketici Mahkemesine başvurarak davanın reddini talepte bulundu. Coşkun, sunulan dilekçede, semt sakinlerinin okuma yazma bilmemesinden ötürü, kendilerine imzalatılan sözleşmeler sonrasında semt sakinlerinin borçlu gösterildiğini savunurken, yapılan sözleşme ve uygulamaların usul ve esas yönünden geçerlilik taşımadığı içeren dilekçe ile davanın reddine karar verilmesi istedi.

"YOKSA SİZLERİ ÇALIŞTIRMAYIZ"

200 Evler Mahallesi Romanları ve 200 Evler Dernek Başkan Yardımcısı Saim Yanar, mahkeme sonrasında, Samsun Adliyesi önünde aralarında avukatları Suna Coşkun'da bulunduğu esnada bir basın açıklamasında bulundu. Yaklaşık 1500 kişilik bir nüfusa sahip olduklarını ve 1923 yılında mübadele ile Selanik'ten Samsun Yeni Mahalle (Tenekeli Mahalle)'ye yerleştirildiklerini belirtirken, toplam 73 sene boyunca yaşadıkları mahallelerindeki evlerinin durumlarının çok kötü olması nedeni ile Samsun Büyükşehir Belediyesi ekiplerince evlerinin yıkılarak, 200 Evler Mahallesi'ne 200 ev yaptırıldığını söyledi. Yanar "Büyük bir sevinç ile yeni mahallemize yerleştik ve yeni evlerimiz tapu tahsis belgeleri verilerek bizlere teslim edildi. Daha sonra 200 Evler Mahallesi, kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Bu süreçte belediye görevlileri sözleşmeleri imzalamayalım diye bizim içimizde bulunan insanlara bir takım vaatlerde bulundular. Baskı ve tehdit yolu ile mahalleyi ikiye böldüler. Belediye görevlileri, "İş yapmanıza engel oluruz. Sizi ekmeğinizden ederiz." diyerek şehrin çeşitli yerlerinde çalışan insanlarımıza "Mahallenizi ikna edin, yoksa sizleri çalıştırmayız." dediler." diyerek tehdit edildiklerini savundu.

VERDİKLERİ EVLERDEN ATMAK İÇİN DAVA AÇTILAR

200 Evler Dernek Başkan Yardımcısı Saim Yanar, bir müddet sonra belediye görevlilerinin mahallelerine gelerek, tek kuruş para almadan kendilerini ev sahibi yapacaklarını söylediklerini belirtirtti. Yanar, "Bizlere belediye görevlileri, yıkılan evlerinize karşılık sizlere ev vereceğiz dediler. Kısaca baskı tehdit ve kandırmaca yolu ile bizleri evlerimizden ettiler. Biz mahalleye en son terk eden insanlarız ve şimdi mahkemeliğiz. Tehdit, hile ve baskı ile imza attırılan sözleşmeler karşılığında, evlerimiz kaybetmekle karşı karşıya bırakıldık. Bize ev verileceği söylendi ama şimdi bizi verdikleri evlerden dışarı atmak için davalar açıldı. Ayrıca oturduğumuz süre için ise toplu kira isteyeceklermiş. Eğer evlerde tahrip bulunursa, tamirat parası da ödememiz gerekecekmiş. Hem evlerimizden olduk. Hem de mutluluğumuzdan. Bizler eski mahallemizde mutluyduk." dedi. Yanar, "Biz romanların bir yaşam biçimi var, biz romanlar kilimimizi sokağa atacağız ve ayaklarımız yerlere basacak. Bizler sokağa çıktığımızda, birbirimizi görebileceğimiz, kaynaşabileceğimiz ve ruh yapımıza uygun olan yerlerde yaşamak istiyoruz. Apartman hayatı bizim özgürlüğümüzü elimizden aldı. Dostluklarımız bozuldu ve akrabalıklarımız zarar gördü." diyerek, bütün bu özellikleri taşımakta olan bölge üzerlerinde kendilerinin yaşamalarının mümkün olmadığını vurgularken, "Değerli basın mensupları ve saygı değer Samsun halkı; üzerimizde oynanan bütün bu oyunları bozmak için bizler savunma haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Yüce adalete güveniyoruz ve bu süreçte bizleri yalnız bırakmamanızı ve biz romanlara destek olmanızı bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Tolga BİRGÜCÜ - Hakkı Samet GÜRKAN