Cips şeklinde tarhana

Cips şeklinde tarhana
Bir zamanlar sıcağa ve soğuya dayanaklılığı nedeniyle orduların besin kaynağı olan tarhana, Kahramanmaraş'ta sektör haline geldi



Kentte yaklaşık 50 firma tarhana üretimi yaparken özellikle cips şeklindeki üretim ise çocuklar tarafından tercih ediliyor. Yaz ve kış sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan tarhana, Anadolu'nun hemen bütün bölgelerinde en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Geçmişte kadınların kışa hazırlıkta büyük emek verdiği bu ürün, Kahramanmaraşlıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kırsal kesimde günlerce devam eden tarhana yapımı bugün kentte sektör haline geldi. Yüzlerce kişi bu sektörde istihdam edilirken, 50'nin üzerinde firma tarhana üretimi gerçekleştiriyor. Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, tarhananın ciddi bir ekonomik döngüsünün bulunduğunu ifade etti.

ÇOCUKLAR CİPS ŞEKLİNDEKİ TARHANAYA İLGİ GÖSTERİYOR

Kendisinin de tarhana üretimi yaptığını anlatan Özsoy, ''Şu anda gerek esnaf odalarına gerekse ticaret ve sanayi odasına kayıtlı 50'nin üzerinde tarhana üretimi yapan firmamız var. Bunun yanında merdiven altı dediğimiz 450'nin üzerinde de faal tarhana üretimi yapan küçük firmalar bulunuyor. Tabi bu işin denetimi çok önemli. Sonuçta gıda üretimi yapıyorsunuz mutlaka denetlenmesi gerekiyor'' dedi. Geçmişte sadece çorba olarak tüketilen tarhananın bugün çerez olarak da üretildiğini kaydeden Özsoy, ''Cips şeklinde ürettiğimiz tarhana özellikle dışarıdan gelen misafirlerimiz ve çocuklar tarafından çok seviliyor. Yazın ise firik diye adlandırdığımız yumuşak yufka şeklinde oluyor ve Kahramanmaraşlılar bu lezzete tabiri caizse bayılıyor. Oda olarak geleneksel tarhana lezzetini özelliğini kaybetmeden gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Tabi teknoloji geliyor. Bu imkanlardan da faydalanıyoruz. Önemli olan özünü kaybetmeden bu damak tadını yaygınlaştırmak. Üstelik ciddi bir ekonomik değer. Yüzlerce kişi bu işten ekmek yiyor. Gelecekte tarhananın kazanç kapılarından biri olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

''ORDULARIN BESİN KAYNAĞI İDİ"

Tarhananın sıcağa ve soğuğa dayanıklı bir besin maddesi olduğunun altını çizen Özsoy, ''Büyüklerimizden duyduğumuz hikayeye göre, Yavuz Sultan Selim, Mısır'a sefere giderken uzun müddet soğuğa ve sıcağa dayanacak bir yiyecek bulunmasını ister. Sonra Maraş tarhanası öneri olarak sunulur ve kabul görür. İşte Maraş'ın cips şeklindeki tarhanası, soğukta donmayan, sıcakta kokmayan taşıması kolay, besleyici bir yiyecek olarak, ordunun en önemli besin maddesi olur" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.