ÇERKESLER SAMSUN'DAN DÜNYAYA SESLENDİ

ÇERKESLER SAMSUN'DAN DÜNYAYA SESLENDİ
21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgününü anmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyen Samsun Çerkesleri organizasyon gücünü göstermiş oldu

İlk olarak 20 Mayıs akşamı Kılıçdede Camiinde sürgün yollarında şehit olan ataları için kelime-i tevhid okutan Çerkesler 21 Mayıs günü Gazi Sahnesinde Av.Sefer Berzeg ile söyleşi düzenledi. Gün boyu Çerkes sürgününü tanıtan broşürleri dağıtıldığı 

‘BUGÜN YİNE BİR ARAYA GELDİK’
Çiftlik caddesinde sessiz yürüyüş düzenleyen Samsun Çerkesleri adına basın açıklaması yapan Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurlu Başkanı Sedat Uygun ,”152 yıl önce yaşanan fakat etkileri hala devam eden Kafkas Halkları Soykırımı ve Sürgünü’nü hatırlatmak ve taleplerimizi dile getirmek için bugün yine bir araya geldik. 21 Mayıs, Çarlık Rüyasının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus-Kafkas Savaşlarının bittiği tarihtir. 21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Kafkas halklarından mahrum bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür. 21 Mayıs’ın üzerinden tam 152 yıl geçmesine rağmen biz Kafkas halklarının çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir ”dedi.

‘VAR OLMA KARARLILIĞINDAYIZ’
Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu 152 yıl önce sürgünü yaşayan Çerkesler bugün yeniden yollara düştüğünü hatırlatan Başkan Uygun ,”Tarafı olmadığı savaşın ortasında kalmış hiçbir devlet tarafından da desteklenmemektedir. Kafkas halklarının kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır. Biz her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada  kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Başta Rusya Federasyonu olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Büyük Kafkas soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır. Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz"diye konuştu.

Grup denize karanfil bırakarak dualar etti ve son olarak Samsun Cumhuriyet Meydanındaki dev ekranda 21:05’de başlayan Sürgün Tiyatrosunu kendi anadillerinde izledi.
Köksal ÖNER


    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.