ÇDH'ye modern...
Çarşamba Devlet Hastanesi bünyesinde endoskopi ünitesi açıldı. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında tanı ve tedavi amaçlı girişimsel işlemlerin yapılmasının planlandığı ünitede bronkoskopi, gastroskopi, kolonoskopi işlemleri ilgili uzman hekimler Baştabip Yardımcısı Opr. Dr. Kerim Güzel ve Uzm. Dr. Oğuz Oben Bıyıklı tarafından yürütülecek.
FAALİYETE GEÇTİ
Hastanenin zemin kat koridorunda hizmet verecek bölüm faaliyete geçmiş durumda. Konula ilgili olarak Opr. Dr. Kerim Güzel, bölgede mide, bağırsak sistemi hastalıklarının yoğunluğunun oldukça fazla olduğunu, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, kalın bağırsak ve makat hastalıklarının teşhis ve tedavilerinin bilgisayar ortamında görüntülenerek yapılması daha kesin sonuçlar verdiğini söyledi. Güzel, "Bu ünitemizde kalınbağırsak görüntülemesi, yemek borusu mide ve on iki parmak bağırsağı görüntülemesi ve akciğerlerin görüntülenmesi hizmeti verilecektir. Ayrıca tedavi amaçlı PEG ve endoskopik polipektomi işlemleri de yapılacaktır" dedi.
KESİN TANI MÜMKÜN OLDU
Modern Cerrahi Endoskopi Ünitesi'nin avantajları hakkında da bilgiler veren Opr. Dr. Kerim Güzel, "Bu sistem gelmesi sonucu gastrointestinal sisteme ait semptomaları olan hastalar muayeneleri yapıldıktan sonra kesin tanıları için mide bağırsak sistemini görüntülemek amacıyla Samsun'daki hastanelere sevki kalkmış oldu. Endoskopi ünitesinin devreye girmesiyle birlikte hastalar uzun süre beklemek ve başka şehre gitmek zorunda kalmadan mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilgili tetkik yaptırma şansına sahip olmak şansına kavuşacaklar. Birçok mide bağırsak sistemine ait kanser vakaları erken tanı imkanı sağlanmış olacak. Böylelikle erken tedavi imkanı da bulmuş olacaklar. Bu ünitemiz hem tanı ve hem de tedavi amaçlı kullanılacaktır. Artık günümüzde kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir hastalıktır" şeklinde konuştu.