Bütün politika araçlarını kullanacağız

Bütün politika araçlarını kullanacağız
Şimşek, para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek çaba içerisine girdiklerini, eylül ayının başında Orta Vadeli Programı açıklayacaklarını belirterek "Enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren All Alçı AR-GE Merkezi'nin açılışı amacıyla düzenlenen törende, önemli bir teknoloji üssünün, bir AR-GE merkezinin açılışı vesilesiyle bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Batman'da 1991'de OSB'nin kurulduğunu kaydeden Şimşek, "2002 yılına kadar yani AK Parti hükümetlerine kadar bir fabrika burada kurulu ve faal. O da bir un fabrikası. Bugün, 500 yatırımcımız sırada yer bekliyor. 128 faal fabrikamız var. 12 binin üzerinde her gün üreten. Bu üretim üssü sayesinde evine aş götüren kardeşimiz var. 12 bin önemli bir rakam. OSB'yi biz büyüttük. 1000 dönümle başlayan OSB süreci bugün 3 bin 800 bin dönüme yakın bir alanda 128 faal fabrika." ifadelerini kullandı. Yeni dönemde en büyük önceliklerinin makro finansal istikrarın pekiştirilmesi olduğunu belirten Şimşek, bunun için para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini anlattı Türkiye'nin bütçe dengelerini kriterler ölçüsünde şekillendirdiklerini, bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ettiklerini, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girdiklerine işaret eden Şimşek, bunları destekleyecek bir de yapısal reformun gündemlerinde bulunduğunu, eylül ayının başında Orta Vadeli Programı (OVP) açıklayacaklarını, OVP'de yapısal reformlar noktasında da yol haritalarını paylaşacaklarını bildirdi.

thumbs-b-c-aa31a88c17a5a0c7b4d8bfb7e9fbf18e.jpg

Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "OVP, hem özel sektör hem kamu sektörü için önemli bir rehber ve yol haritası fonksiyonunu yerine getirecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikası gerek maliye ve gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 1923 ile 2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman 1 puan daha yukardayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O büyüme potansiyelimizi, büyüme performansımızı artırdı. 1 puan diye geçiştirip durmayın. 100 yıllık bir perspektifle baktığınız zaman Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 puan, 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizi eğer biz fiyat istikrarı sağlayabilirsek ki bu konuda kararlıyız ve büyümemizi yukarı çekebiliriz. Bu Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacak."

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.