Boz ayılar için barışçıl çözüm

Boz ayılar için barışçıl çözüm
TEMA Vakfı tarafından Kaçkar Dağları´nda yürütülen ´Kaçkar Dağları Projesi´ kapsamında bir boz ayıya izleme cihazı takıldı

TEMA Vakfı tarafından Kaçkar Dağları´nda yürütülen ´Kaçkar Dağları Projesi´ kapsamında bir boz ayıya izleme cihazı takıldı. 3 yıl boyunca izlenecek boz ayının yaşam alanları ve alışkanlıkları, insan yerleşimlerine hangi durumlarda yaklaştığı, kış uykusuna yatma ve kalkma zamanları saptanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, proje kapsamında Kaçkar Dağları´nın özellikle güney yamaçlarının biyolojik çeşitliliği, orman yapısı ve nasıl kullanılacağı, eko turizm alanları ile yaban hayatı konusunda araştırma yapıldığını söyledi. Artvin´in Yusufeli İlçesi´nde, ´Kesik kulak´ adı verilen bir boz ayıya izleme cihazı takıldığını belirten Özer, şunları kaydetti: "Proje çerçevesinde boz ayı- insan çatışmasının azaltılmasına yönelik olarak, boz ayıların radyo vericili telemetri cihazı ile izlenerek ekolojilerinin ve insanlarla karşılaştıkları noktaların tespit edilmesi amaçlandı. Bu kapsamda uyutularak yakalanan ve ekibin ´Kesik kulak´ adı verdiği boz ayıya izleme cihazı takıldı. Boz ayı 3 yıl boyunca izlenerek, ayıların yaşam alanları ve alışkanlıkları, insan yerleşimlerine hangi durumlarda yaklaştıkları, kış uykusuna yatma ve kalkma zamanları tespit edilecek. Ayı- insan çatışmasının temel nedenlerinin belirlenmesinden sonra insan kaynaklı ayı ölümlerini ve mevcut çatışmayı azaltmak için hazırlanacak olan bilgilendirme broşürleri köylülere dağıtılarak, ayıyla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verilecek. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların bilgilendirilmesine devam edilecek. Proje kapsamında çıkan sonuçlar ile oluşturulacak olan yönetim planı sayesinde Artvin ilinde boz ayı koruma eylem planı oluşturulması hedeflenmektedir."
BOZ AYILARIN YAŞAM ALANLARI DARALDI
Nevzat Özer, Türkiye´nin en büyük memeli hayvanı olan boz ayıların Doğu Karadeniz´de hâlâ varlıklarını sürdürdüğünü ifade etti. Özer, "Ancak boz ayılar, yaşam alanlarının daralması nedeniyle her geçen gün insanlarla daha çok çatışmaya giriyor. Dünya genelinde ayılar, insanların en fazla 100 kilometre yakınında yaşarken, Artvin Yusufeli´nde bu ortalama 15 kilometreye kadar inebiliyor. Bu yakınlığa rağmen Yusufeli´nde yaşayan boz ayılar dünyadaki türdeşlerine göre çok daha uysal. Yaşadıkları alanda yiyecek bulmaları zorlaştıkça, tarla, bağ, bahçe ve arılıklara giren boz ayılar, bölge halkı için önemli bir sorun. TEMA Vakfı liderliğinde 2007 yılından bu yana Artvin Yusufeli´nde uygulanan Kaçkar Dağları Projesi, bölgede boz ayı- insan çatışmasına barışçıl bir çözüm getirdi" diye konuştu. Kaçkar Dağları Projesi kapsamında, boz ayıların zarar verdiği saptanan bazı bahçelere elektroşoklu tel çit gerildiğini dile getiren Özer, çitlerin güneş enerjisi ile çalıştığını söyledi. Nevzat Özer, "Tel çitler, tele değen ayılara çok düşük voltajda elektrik vererek caydırıcı bir rol üstleniyor. Böylece insanlar ve boz ayılar birbirlerine zarar vermiyor. Ayrıca bölgede yoğun olarak yapılan arıcılık faaliyetleri kapsamında boz ayıların tırmanamayacağı 3 metre yükseklikte kovanların konulduğu demirden arı platformları da bu barışın sağlanmasında önemli rol üsteniyor" dedi.