Bitki genetikleri saklanıyor

Bitki genetikleri saklanıyor
Bahçe bitkileri üretiminde ülkemizin dünyada önemli bir yeri olduğunu, birçok meyve türünün gen merkezi konumunda olduğunu ve zengin meyve gen kaynaklarına sahip bulunduğunu ifade eden,

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Müdürü Dr. Hasan Özcan, "Birçok kültür meyveleri yüksek verimli ve kaliteli olmasına rağmen, birçok hastalık ve çevre koşullarına da dayanıksız. Dayanıklı verimli bitkiler elde etmek için yabani olarak yetişmiş bitkiler değer kazanıyor" dedi.


Karadeniz Bölgesi Meyve Genetik Kaynakları Araştırmaları projesi lideri Ziraat Yüksek Mühendisi İdris Macit ise, doğal seleksiyonlar sonucu bazı iyi özelliklere sahip mahalli çeşitlerin günümüze kadar ulaştığını belirtti. Macit, "Ancak bu mahalli çeşitlerin yerini çeşitli yollarla Dünya'da geliştirilen yeni çeşitler almaktadır. Böylece doğal seleksiyon yoluyla elde edilmiş çeşitler sökülüp yok edilmektedir. Bununla birlikte gen kaynakları yeni arazilerin tarıma açılması, yeni sanayi bölgelerinin oluşumu ve özellikle sahillerimizin turizm ve inşaat sektörüne açılması gibi sebeplerle kaybolmaktadır. Oysa bu kaynaklar ileride yapılacak ıslah çalışmalarının ana materyali olabileceği düşünüldüğünde, toplama ve muhafazanın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde mevcut meyve gen kaynaklarında türlere ait farklı tiplerin belirlenerek arazi gen bankasında muhafaza altına alınması ve tanımlanması ıslah çalışmaları için son derece kolaylık sağlayacaktır" diye konuştu.