Bir yıllık deneme izni mahkemeden döndü, gözler belediyede
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mobil santrallere verdiği bir yıllık deneme izninin iptaliyle ilgili Samsun Barosu'nun açtığı davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Tekkeköy'de faaliyet gösteren mobil santraller hakkında Samsun Barosu tarafından, 'iş yeri ruhsatı bulunmadığı' iddiasıyla Samsun İdare Mahkemesi'ne açılan davada, 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye yaptığı itiraz ise reddedildi.
Samsun Barosu Başkanı Avukat Ahmet Gürel, mahkemenin verdiği karar ile birlikte mobil santralerin ruhsatsız çalıştığının sabitlendiğini kaydetti. Gürel, şöyle dedi: "Yürütmeyi durdurma kararı verildiği için ruhsatın geçerliliği de ortadan kalktı. Samsun Büyükşehir Belediyesi mahkemenin bu kararıyla birlikte santralleri mühürlemesi gerekmektedir"
Cengiz Enerji ve AKSA'ya ait mobil santraller için 1 Ağustos 2008 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bir yıllık deneme izni verdiğini hatırlatan Gürel, belediyenin santralleri kapatma yetkisine değil görevine sahip olduğunu söyledi. Gürel, "Belediye görevini yapmalı ve santralleri kapatmalı. Kararın verildiği andan itibaren bir ay zaman var. Eğer belediye bunu yapmazsa, Samsun Barosu olarak 'görevi ihmalden' haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.
Mobil santrallerin faaliyetleri mahkeme kararıyla daha önce iki defa durdurulmuş, ardından santral yetkililerince yapılan itiraz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ülkede elektrik sıkıntısı baş göstermesi üzerine izin vermesiyle santraller tekrar faaliyete geçmişti. Ayrıca, santrallerin kapatılmasıyla ilgili ise Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yasal prosedürü işletmeye başladığı öğrenildi.
Miraç Öztürk
----------------------------