Binici yerel tarihi Meclis'e taşıdı

Binici yerel tarihi Meclis'e taşıdı
Gazi Halk Kütüphanesi'ndeki 7558 adet tarihi eserin başka şehirlere gönderilmesine tepki gösteren CHP Milletvekili Suat Binici, konuyu TBMM'ye taşıdı.

Binici, Samsunlu akademisyen ve öğrenciler için zengin kaynak oluşturacak eserlerin, Samsun'da Arapça ve Osmanlıca bilen akademisyen olduğu halde neden başka illere gönderilmek istendiğini sordu

'Tarihe İhanet' manşetiyle duyurduğumuz ve Samsun tarihinde önemli yere sahip değerli eserlerin başka şehir kütüphanelerine aktarılacağı haberine ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor... Canik Belediyesi Başkanı Osman Genç'in ardından konuya tepki gösteren bir isim de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Suat Binici oldu. Binici, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

OMÜ'DEKİ AKADEMİSYENLERE HAKSIZLIK

Gazi Halk Kütüphanesi'ndeki Osmanlı Mahkemeleri'ne ve Samsun'un tarihinde çok önemli yere sahip 7 bin 558 adet kitabın, Osmanlıca ve Arapça bilen olmadığı için Konya'ya devredilmesini eleştiren CHP'li Binici, "Eserlerin okuyucu ve araştırmacılara sunulmaması, sayım ve kayıt işlemlerinin tamamlanmaması ve bu işlemlerin defalarca yapılmasına rağmen sonuçlandırılmaması, bu zengin hazinenin, işlevsiz kalmasına neden olmaktadır. Eserlerin 6093 sayılı düzenlemeye dayandırılarak Konya'ya gönderilmek istenmesi, gerek Samsun'a gerekse çevre illerdeki ilgili ve araştırmacılara haksızlık olacaktır. Zira OMÜ bünyesinde tarih ve Arapça bölümler mevcut olup eski harfli bu eserler öğrenci ve akademisyenlere zengin kaynak oluşturacak niteliktedir" açıklamasında bulundu.

NEDEN KONYA'YA GÖNDERİLMEK İSTENDİ?

İşte CHP Samsun Milletvekili Binici'nin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 98. maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96 ve 99. maddeleri uyarınca yanıtlanmasını istediği sorular: "İlimizdeki bu eserlerle ilgili sayım ve tasnif çalışmaları birkaç defa yapılmasına karşın sonuçlandırılmasının gerekçesi nedir? Yapılan işlemler için ne tutarda harcama yapılmıştır? Samsun yerine bu eserlerin Konya'ya gönderilmesinin gerekçesi nedir? Yapılacak bu işlemler için ne tutarda maliyet hesap edilmektedir? Samsun'un coğrafi konumu gereği Konya ve İstanbul gibi bölge merkezi olduğu düşünüldüğünde, bu eserler değerlendirilerek çevre illerin de hizmetine sunulacak bir kütüphane konumuna getirilmesi düşünülmekte midir? Bu eserlerle ilgili mekânsal tercihin siyasi bir dayanağı var mıdır? Neden özelde Samsun genelde Karadeniz Bölgesi böyle bir olanaktan yoksun bırakılmaktadır?"

Ercan ÜSLÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum