Belirsizlikler, tarihi içten içe çürütüyor
Fransızlar tarafından 1897 yılında yapılan Tekel binaları karar mekanizmalarındaki belirsizlikler nedeniyle içten içe çürüyor. Şehrin göbeğinde 110 yıllık tarihi yapısıyla ayakta duran binaların akıbeti her ne kadar zaman zaman tartışılsa da objektiflere yansıyan gerçekler görenlere "Yazık" dedirtmeye devam ediyor. "DENGE" gazetesi Tekel'in iç dünyasını "objektif" bakışıyla gözler önüne seriyor
Erhan Koçak
----------------------------------------
Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'nde bulunan sigara fabrikasının 1997 yılında faaliyete geçmesiyle boşaltılan ve o günden beri atıl bir şekilde duran eski Tekel Fabrikası binalarının 11 yıldır şehrin göbeğinde çirkin görüntüsüyle durması, "Kime ne kazandırıyor?" şeklinde yorumlandı. Fransızlar tarafından 1800'lü yılların sonunda yaptırılarak işletilen ve tarihi özelliğinden dolayı yıkılmasına izin verilmeyen binalar, harabe görünümüyle tepkilere neden olmaya devam ediyor. Daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne 49 yıllığına kiralanan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın, yatırımcıların katkısıyla restore ettirip 5 yıldızlı otel yaptırmak istemesinden tutun da bölgeye kazandırılacak ticaret merkezine kadar birçok projeye adı karışan fakat 11 yıldır hiç kimseye yarar sağlamayan binaların şehrin merkezinde ve çok geniş bir alanı kaplaması dolayısıyla Samsun'a yakışmayan bir görünüm arz ettiği herkes tarafından kabul ediliyor.
DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın bundan dört yıl önce binaların akıbeti ile ilgili yaptığı, "Bu binanın onarımı önceliklerimiz arasındadır. Binayı tarihi özelliği olduğu için yıkamıyoruz. Bunun için restorasyon yapmak durumundayız. 15-20 trilyon liralık bir yatırımla bu binalar çok güzel gelir getiren özelliğe kavuşturulabilir. Bunun çabasındayız. Mesela 5 yıldızlı bir otel yapabilsek Samsun'a gelenlerin ilk uğrak yeri olur. Bu binanın restorasyon ve işletmesini yapması için işadamlarının buraya yönlendirilmesi gerekiyor.Biz de belediye olarak her türlü yardımı yaparız. İş adamlarımızın eski Tekel binalarını görmesinin ve yatırım yapmasının sağlanması için Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyeceğim" açıklaması aradan geçen uzun yıllara rağmen "Neden yapılamıyor?" sorusunu akla getiriyor.
İLGİLİ KURUMLAR KARARINI ORTAYA KOYSUN
Dış görünüşüyle her ne kadar ayakta duruyor görünse de iç yapısı her geçen gün çürüyen ve çöken Tekel binaları bünyesinde barındırdığı tarihi eser niteliği taşıyan eşyalarıyla yok olmayı bekliyor. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 4 alt kademe belediye başkanının itirazlarına konu olan eski Tekel Sigara Fabrikası önünde bulunan otopark alanına ´L´ şeklinde kütle eklenmesine ilişkin kararının önümüzdeki 5-10 yıl daha bu binaların atıl vaziyette bekletileceğinin bir işareti olarak yorumlayanlar, ilgili devlet kurumlarının Tekel binaları ile ilgili resmi prosüdürü net bir şekilde tamamlayıp kararı kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Bu noktada eğer bu binalar tarihi nitelik arz ediyorsa biran önce restore edilmesi diğer yandan böyle bir nitelik söz konusu değilse derhal yıkılarak gerekli yatırımın gerçekleştirilmesi gerektiği kaydediliyor.