BDP'nin anayasa değişiklik önerileri hazır

BDP'nin anayasa değişiklik önerileri hazır
Anayasa değişiklik taslağının en azından referanduma götürülmesi konusunda kilit parti haline gelen BDP'nin en son öneri listesinde, Anayasa'nın 66. maddesindeki Türk ifadesinin, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak değiştirilmesi teklif ediliyor.

Barış ve Demokrasi Partisi, HSYK'nın oluşturulmasında Köşk'e verilen yetkilerin Yargıtay, Danıştay ve Barolar arasında paylaştırılmasını da talep ediyor. BDP hukukçuları, AK Parti'nin Anayasa değişiklik taslağı üzerindeki çalışmalarını Ak partiye iletmeye hazırlanıyor. İşte BDP'nin AK Parti'ye iletmeye hazırlandığı karşı öneri listesinden başlıklar:
Anayasa'nın 66. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk'tür" ifadesindeki "Türk" vurgusu "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı" olarak değişsin, anayasal vatandaşlık getirilsin. Kişisel verilerin korunması için bir üst kurul oluşturulsun.
Memurlara grevli toplu sözleşme hakkı verilsin. Parti kapatmalar Meclis'te oluşturulacak bir komisyonun iznine tabi olsun. Ancak kapatılması istenen parti parlamento dışındaysa da, o parti komisyona üye verebilsin. Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi'ne 16 yerine 5 üye seçsin, geriye kalan 14 üyeyi Yargıtay, Danıştay ve Barolar seçsin. Aynı seçim sistemi HSYK'ya da uygulansın. Seçim barajları AB'deki gibi yüzde 2 ila 5 aralığında uygulansın.
Seçimlerde en az yüzde 4 oy alan partiye hazine yardımından pay verilsin.

DENGE Haber Merkezi