BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN
Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze-salata tüketimini arttırarak lif tüketiminin artırılması önerisinde bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sena Pekşen, “Demir oranı yüksek olan etin yanında emilimi artırmak için C vitamininden zengin olan sebzeleri eklemek faydalı olacaktır” dedi.

Kurban Bayramı’nın yılda bir kez olması nedeniyle kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı arttığını işaret eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sena Pekşen, dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgilendirmede bulundu.

Kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının bu dönemde risk altında olduğunu işaret eden Dyt. Sena Pekşen, “Sağlıklı bireyler bile dikkatli beslenmediğinde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler. Bu yüzden Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

Güne hafif bir khvaltıyla başlayın

Diyetisyen Sena Pekşen, “Gün içinde fazla kalori alımını önlemek için sabah mutlaka güne hafif bir kahvaltı yapılarak başlanmalı ve kahvaltı her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır” dedi.

Kurban etini kesildiği gün tüketmeyin

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme de hem de sindirimde zorluğa yol açtığına dikkat çeken Dyt. Pekşen, “Etler yenmeden önce en az 24 saat bekletilmelidir. Etle yapılan yemekler kızartılmadan ızgara/fırın/haşlama yöntemleri ile kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Sebzeyi ihmal etmeyin

Diyetisyen Sena Pekşen, “Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze/salata tüketimini arttırarak lif tüketiminizi artırın. Demir oranı yüksek olan etin yanında emilimi artırmak için C vitamininden zengin olan sebzeleri eklemek faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.

 

Ağır tatlılardan kaçının

 

Yemek sonrası gelen tatlı ikramlarında şerbetli, çikolatalı tatlılar yerine, sütlü tatlı ya da meyve tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacağını sözlerine ekleyen Dyt. Pekşen, “Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin  artırılması için günlük yürüyüşler yaparak bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.