Baklavasız bayram olmaz
BAKLAVAYA YOĞUN TALEP
Baklava bayramların vazgeçilmez bir tatlısıdır. Her bayram öncesinde de ev hanımlarını tatlı yapma telaş sarar. Yapılan bu baklavalar ya elektrikli fırınlarda yada odun fırınlarında pişirilir. Hamamözülü bayanlarda genellikle odun fırını kullanarak tatlıyı pişirirler. İlçeye bağlı Belediye Ekmek Fırını baklava pişirmek isteyen bayanlar sayesinde dolup taşıyor. Fırının işletmecisi Hülya Candemir: 2-3 gündür yoğun bir şekilde talep alıyoruz.Yoğunluğun bayram akşamına kadar sürmesini bekliyoruz.Odun fırınında kızartılan baklavalar elektrikli fırınlara nazaran daha lezzetli oluyor ve daha iyi pişiyor.Bundan dolayı bayanlarımız odun fırınlarını tercih ediyor,baklava kızartmak isteyen tüm hemşerilerimizi bekliyoruz:açıklamasını yaptı.
BAYRAMDA TATLI YEMEYE DİKKAT
Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sonrası normal beslenme alışkanlığına geçişin başlangıçta yadırganabileceğinin altını çizdi. Ramazan ayı boyunca midenin uzun süreli açlığa alıştığını, ancak bayramın gelmesiyle birlikte yemek alışkanlıklarının eskiye döndüğünü ifade eden Gıda Teknikeri Ayla Tepecik bu durumun metabolizmada adaptasyon sorununu ortaya çıkaracağını söyledi. Bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıktığını söyleyen Tepecik, Ramazan boyunca dinlenmeye çekilen midenin, bayramda ikram edilen karbonhidrat ve kolestrol oranı yüksek tatlı ve hamur işleriyle çok yorulmaması gerektiğini dile getirdi. Tepecik, ayrıca bu yiyeceklerin fazla tüketilmesi durumunda mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacağının altını çizdi. Beslenme alışkanlığının normale dönmesi açısından bayramın ilk günü yediklerimize dikkat etmemizin çok önemli olduğunu söyleyen Tepecik "İlk gün özellikle azar azar ve sık sık beslenilmeli. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Bir porsiyondan fazla tatlı tüketilmemeli, ikramlar geri çevrilmelidir. Porsiyonlar azaltılmalı, davette sunulan yiyeceklerin yarısı yenilmelidir. Ağır, yağlı yiyecekler içermeyen öğünler planlanmalıdır." tavsiyesinde bulundu. Tepecik:"Karbonhidrat ve kolestrol oranı yüksek tatlı ve hamur işlerinin yanı sıra çay, kahve, konsantre ve gazlı içecekleri de ölçülü tüketmek gerekir. Bol su tüketimi de bayramda mide sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca hamur işi, şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlıları tercih etmeliyiz.dedi.