Bafra'da göç düşündürüyor
Samsun'un Bafra ilçesinde, özellikle kırsal alanlarda bulunan köylerde yaşanan göç, yetkilileri düşündürmeye başladı. Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı'nın her Cuma günü köylere yaptığı gezilerde, Kaymakamı köy muhtarı, köy imamı ve yaşlı 3-4 kişinin karşılaması, köylerde genç nüfusun hemen hemen yok denecek kadar az olması, gezileri izleyen basın mensuplarının da dikkatini çekti.
Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, her hafta Cuma günü ilçenin değişik 5-6 köyünü gezip, problemleri yerinde dinlemeye devam ediyor. Kaymakam Dınkırcı, geçen Cuma günü ilçenin kırsal köylerinden, ilçeye uzaklıkları 40 ve 70 kilometre olan; Çamaltı, Dereler, Büyük Yeraltı, Ağaçalan, Asmaçam, Kasnakçı Mermer köylerini ziyaret etti. Kaymakam Dınkırcı ve yanındaki heyeti sadece Köy Muhtarı, köy İmamı ve de 3-4 kişinin karşıladı. Daha önce köylerde Kaymakam'ın şenlik havasında karşılanmasını izleyen basın mensupları, bu köylerdeki manzarayı görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler. Çamaltı Köyü Karapınar Mahallesi'nde bir vatandaş gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ilginç cevaplar verdi. "Köyün vatandaşı nerede, bu köyde insan yok mu?" sorusuna köyde tütün üreticiliği yapan Faris Akay acılı, düşündürücü ve gelecek için ürkütücü cevaplar verdi. İşte vatandaşın ağzından acıklı tablo:
"Nerde bu devlet, nerde hükümetler. 30 hane olan köyümüz, 20 haneye düştü. Şu anda Bursa Demirtaş beldesinde Çamaltı köyünden 20 hane var. Hepside orda çalışmaya gittiler. Köydeki evlerine kilit vurdular. Askere gitmeden ve askreden geldikten sonra hiç bir gencimiz köyde kalmak istemiyor. Köydeki sevdiğini veya eşini alıp, gurbete gidiyorlar. Köyde yaşlılar ve çocuklar kaldı. Köyde kimse kalmadığı için Kaymakamımızı köyümüzün imamı, muhtarı ve ancak köyde kalan 3-5 kişi ile karşılayabildik. Ürünümüz para etmiyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda köylüyü bitirdi. Köylü bitince, şehirlide bitti. Esnaf bitti. Daha doğrusu Bafra bitti. Tarım alanları dar, endüstri fazla gelişmemiş olduğundan, bölge göç vermektedir. Kentleşme oranı düşük, kırsal nüfus daha fazladır. Bu durum göçü daha yaygınlaştırır. Bafra'da 1975'li yıllar içerisinde bir TEKEL'imiz vardı. Yaklaşık 5 bin tane işçi çalıştırırdı. 1975 yılındaki nüfus sayımına göre Bafra'nın nüfusu 28 bin 500 idi. Yani yaklaşık 25 bin kişi TEKEL'den geçimini sağlamaktaydı. Bir aileyi beş kişi kabul ederseniz, geri kalan 3 bin 500 kişide esnaflık yaparak geçimini temin ediyordu. Ama yıllarla birlikte TEKEL'deki işçi sayısının giderek azalması, tütünle alakalı ülke politikaları, bizleri belli noktalara getirdi. Bunlar ilçede bir işgücü kaybına, ekonomik kayba sebebiyet vermiştir. 70'li, 80'li yıllarda Bafra göç alan bir ilçeydi. Bugün itibariyle nüfusumuz 84 bin görünmektedir. Ekonomik kan kaybından kaynaklanan sorunlardır. Tabii dışarıdan göç alırken, bir yandan da dışarıya göç vermeye başlamışız. Bafra'nın yerlisi diye tabir edebileceğimiz insanlar, yani ekonomik anlamda gelir düzeyi yukarıda olan insanlar göç etmeye başlamış, İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere göç etmişler. Bu arada Bafra'daki hizmetlerin aksaması da Bafra'nın gerçek anlamda büyük bir köy görünümüne sahip olmasına sebebiyet vermiş. Bir dönemler il olmayı heves ettik, arzuladık. Bu kalkınmayla olacaktır, ekonomideki kan kaybımızı ortadan kaldırarak olacaktır, göçü durdurarak olacaktır. Ayrıca bu elimde gördüğünüz sigaranın fiatı 2.30 YTL'dir. Sattığımız tütünün kilosu 5 YTL'dir. 14 ay emek verdiğimiz çalışma karşılığında hiç bir şey kazanamamaktayız. Bir an önce yetkililerin bu göç problemine el atmasını istiyoruz. Evlatlarımız ekonomik yoksulluk yüzünden, ailelerinden kopacak, köyümüzden ayrılmaktadırlar."
Yapılan istatistiklere göre, 1990 nüfus sayımında köyleri ile birlikte 153 bin olan Bafra ilçesinin nüfusu, 2000 nüfus sayımında 157 bin olarak kayıtlarda yer almış. 2007 nüfus sayımı sonuçları ise göçün gerçek yüzünü ve Faris Akay'ın feryadını ortaya koyuyor. Bafra'nın nüfusu 143 bin. Bafra'nın sürekli göç verdiği böylece resmen onaylanmış durumda.