Avrupa'nın en büyüğü
Samsunlu Avukat Güngör Arslan ve kardeşi Jeoloji Mühendisi Ali Arslan, 10 yıl önce Çarşamba İlçesi'ne bağlı Ordu Köyü'ne kivi bahçesi kurmaya karar verdiklerini ve bununla ilgili ilk olarak İtalya'ya giderek incelemelerde bulunduklarını anlattı.
Daha sonra önce 300 dönüm ardından 450 dönüme çıkardıkları kivi bahçesi kurduklarını söyleyen Arslan kardeşler, yaklaşık 28 bin kivi fidanının bulunduğu bahçenin Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük kivi bahçesi olduğunu savunuyorlar.
Ali Arslan, kivinin fındığa alternatif olabileceğini öğrendikten sonra harekete geçtiklerini ve bugüne kadar bahçeleri için yaklaşık 15 milyon avroluk bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Arslan, ''Bahçemizden bu yıl 2 bin ton ürün bekliyoruz. Ayrıca bir kaç yıl içinde de bahçemizi 150 dönüm daha ilave ederek 600 dönüme çıkaracağız. Şu anda bahçemiz Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük kivi bahçesi unvanına sahip. Bizden sonra 330 dönümlük arazi ile İtalya'da bir kivi bahçesi geliyor'' dedi.
Türkiye'de yıllık 18 bin ton civarında kivi üretimi yapıldığını ifade eden Avukat Güngör Arslan ise tüketimin 40 bin ton dolayında olduğunu söyledi. Türkiye'nin her yıl kivi talebi karşısında dışarıya döviz ödediğini de belirten Arslan, ''Biz Türkiye üretiminin önemli bir kısmını karşılıyoruz. Ancak, ülke olarak üretimimiz hala yetersiz. Bu nedenle kivi yetiştiriciliği için alternatif bir bölge olan Karadeniz Bölgesi'nde insanların kivi üretimine ağırlık vermesi gerekir. Kivinin pazar sorunu yok. Biz, sadece iç piyasaya ürün veriyoruz'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.