Atıkları Büyükşehir toplayacak

Atıkları Büyükşehir toplayacak
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı, AB uyum yasaları çerçevesinde 'Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü' yönetmeliğinde belli başlı düzenlemelere gitti

1 Nisan'da yürürlüğe girecek yasa hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, "Atıkları Büyükşehir Belediyesi toplayacak" dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, 1 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe girecek. Avrupa Birliği kriterlerinin dikkate alındığı düzenlemeye göre, gemilerin yük atıkları da limanlarda alınabilecek, denize kıyısı olan Büyükşehir belediyeleri limanlardan gemi atıklarını tek elden toplayabilecek. Gemi atıkları konusundaki düzenlemeyle, gemilerin yük atıkları da limanlarda alınabilecek, denize kıyısı olan Büyükşehir belediyeleri limanlardan gemi atıklarını tek elden toplayabilecek. Yönetmelik, Türkiye'nin deniz yetki alanlarında bulunan gemilerin ürettiği atıklar ile yük atıklarının denize verilmesinin önlenmesi ve deniz ortamının korunması maksadıyla, yükümlüleri tarafından atık kabul tesislerinin kurulması ve işletilmesi ile atık alma gemilerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Yönetmeliğe göre, gemilerin yük atıkları da limanlarda toplanabilecek.
ALBAYRAK: BİZDE BELEDİYENİN TOPLAMASINI İSTİYORUZ
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, şöyle konuştu: "Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir şekilde yönetmelikte düzenlemelere gidildi. Yönetmelik 1 Nisan tarihinde yürürlüğü getirecek. Limanlarda daha önce liman işletme müdürlükleri, gemi atıklarını topluyordu. Artık yeni yasa ile bu işi Büyükşehir Belediyelerinin insiyatifine bıraktılar. Bizde müdürlük olarak bu işi Büyükşehir Belediyesi'nin yapmasını istiyoruz. Tabi bu bir süreç. Belediye buna uygun alt yapısını oluşturması gerekiyor. Daha sonra bu işin içerisine girmek isterse olacak. Şu an Samsun'da bulunan 3 limanda da atık toplama merkezi mevcut" dedi. Albayrak, öte yandan daha önce sadece gemilerin normal faaliyetlerinden kaynaklanan atıklar limanlarda toplanıp ardından kanuna uygun olarak bertaraf edilirken, AB Çerçeve Direktifi'ne uygun yapılan değişiklikle gemilerin yük atıkları da limanlarda toplanabileceğini ifade etti.
Ercan ÜSLÜ