Aşarı baharat tüketimine dikkat

Aşarı baharat tüketimine dikkat
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu, baharatın aşırı tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu, baharatlar yemeklere lezzet vermelerinin yanında insan sağlığı üzerine de çeşitli şekillerde etki yaptığını belirtti. Baharatların iştah açıcı, uyarıcı, gaz ve idrar söktürücü özelliklerinin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şekeroğlu, baharatların bağırsak florasını olumlu etkilediğini ve kolon kanseri ihtimalini de azalttığını kaydetti. Olumlu etkilerine rağmen baharatların aşırı tüketimiyle birlikte insan sağlığına olumsuz etkileri bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Şekeroğlu, "Acı
kırmızıbiber, karabiber, zencefil, hardal, bayırturpu, sarımsak gibi yakıcı bileşikler bulunan baharatlar uyarıcı ve tahriş edici etkileri nedeniyle sindirim sistemi hassas kişilere önerilmemektedir. Ülser, basur, sitrik albümin, mesane, varis, karaciğer ve sinir hastalıklarında bu tip baharatlar ve hatta çoğu baharatların azaltılması önerilmektedir. Alkaloit veya glikozit gibi bileşikleri taşıyan çörekotu, Hindistan cevizi ve adaçayı gibi baharatların aşırı kullanımları yararlarından çok zarar verebilmektedir" dedi.