Amasya'da tarımsal faaliyetler

Amasya'da tarımsal faaliyetler
Tarım İl Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, Kasım ayında tarla bitkileri, çayır mera ve yem bitkileri, bağ bahçe ve hayvancılık konularında çiftçilerin yapacakları çalışmaların belirtildiği takvime göre, tarla bitkilerinde, buğday ve arpada ekim işleri

GÜBRELEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
İlkbaharda ekimi yapılacak mercimek, ayçiçeği, nohut, fasulye, mısır, soğan ve patates gibi bitkilerin ekileceği tarlalarda ilk sürüm işlemesi pullukla yapılacak, buğday tohum ilaçlaması ile pancar hasadı devam edecek. Çayır mera ve yem bitkilerinde ise Macar fiğ ekimine devam edilebilecek. Gübreleme ile mera ıslah çalışmalarına başlanırken, ilkbaharda ekilecek yonca, korunga ve fiğ için toprak hazırlanacak. Bağ ve bahçelerde ise çiftçilerin meyve depolarında bakım işleri yapabilecek. Hayvancılıkla ilgili olarak da ahır, ağıl ve kümesler temizlenip dezenfekte edilecek. Arıların kışlatılması için kışlak yerleri hazırlanıp ve kışlatılmaya alınması da Kasım ayında yapılacak işler arasında bulunuyor.
AMASYA'DA TARIM
Amasya, arazi varlığı ve bitkisel ürün çeşitliliği bakımından tarımsal potansiyeli yüksek illerdendir. Amasya'da topoğrafya; iklim ve jeolojik yapı farklılıkları ile vegatasyondaki (üretim sezonu) çeşitlilik nedeniyle değişik özelliklere sahip topraklar oluşmuştur. İlin toprakları taban ve yamaç arazi toprakları olmak üzere iki grupta toplanabilir. Taban arazi toprakları genellikle Yeşilırmak ve kolları ile yan derelerin sedimentleri olan allüviyal topraklardan oluşmuştur. Yamaç arazilerde ise toprak bünyeleri hafiften ağır bünyeye kadar değişmektedir. İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırayı almakta olup G.S.M.H.'nın önemli bir miktarını oluşturmakta; yaklaşık 35.998 çiftçi ailesinden 179.988 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2004 yılı Tarımsal üretimin parasal değeri 672.988.548 YTL olup bunun %60,3'ü bitkisel üretim değeri, %39,7'si ise hayvansal üretim değeridir. Amasya ili ekolojisi değişken ve çeşitliliği olan bir yapıya sahiptir. Ekolojideki bu değişiklik ve çeşitlilik, tarım için çok sayıda alternatifler ortaya çıkarmaktadır. Bu özelliklerden dolayı gerek kültür bitkilerinde gerekse tabii florada (bitki çeşidi) çok değişik tür ve çeşitlerin yetişmesine imkan vermektedir. İl'de yetişen başlıca ürünler buğday, şekerpancarı, kuru soğan, ayçiçeği ve haşhaş gibi tarla bitkileri yanında elma, kiraz, şeftali gibi önemli meyve ürünleri ve ağırlıklı olarak iç pazarda tüketilen sebze ürünleri mevcuttur. Son yıllarda sebze yetiştiriciliği açık alanlardan örtüaltı alanlara kaymakta, plastik örtülü sera alanları yaygınlaşmaktadır. Amasya da sulama suyu temin eden başlıca su kaynağı, Yeşilırmak nehri ile bunun kolları olan Çekerek, Deliçay ve Tersakan Irmağıdır. Bunlardan başka Yeşilırmak'ın diğer kolları ile çeşitli kaynaklardan beslenen gölet ve kuyulardan da sulama suyu temin edilmektedir. Sulama suyu kalitesi genelde iyidir. Ancak son yıllarda sulama suyu kirliliği problemleri ortaya çıkmaktadır.