Amasya'da dev proje
Alınan tohumlar, Çitli, Köseler, Ovabaşı, Eymir, Diphacı, Türkoğlu, Pekmezci, Kuyuköy, Kamışlı, Hacıyakup, Çaybaşı, Oymaağaç, Mahmutlu, Kızıleğrek, Saraycık, Balöze, Akpınar, köylerindeki çiftçilere dağıtılmak üzere İlçe Müdürlüklerine teslim edildi. Tarım İl Müdürü Ahmet Millici Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi Kapsamında alınan 10.000kg Triticale Tohumu proje kapsamındaki köylerdeki çiftçilerimize teslim edilerek yem bitkilerinin ekilişi artırılarak hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunulmuş olacaktır dedi.
ÇİFTÇİYE BÜYÜK KATKI
Buğdaygiller familyasından olan ve diğer adı Çavdar buğdayıolan bu yeni tahılhakkında bilgi veren Amasya Tarım İl Müdürü Ahmet Millici,"Bu tohum, buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilmiş bir yıllık bir tahıl ürünüdür. Arpa ve buğday üretiminin düşük kaldığı yüksek rakımlı kıraç topraklarda tritikale ekilirse yüksek verim elde edilir. Ayrıca soğuk hava koşullarına buğdaydan da arpadan da daha dayanıklıdır. Buğday 70 cm boy yapar ve daha narin bir yapı sergilerken, tritikale 130 cm boyu, daha kalın, güçlü sapıyla hastalıklara karşı daha dirençlidir. Dünyada iskoçya, Rusya, Kanada, Macaristan, Polonya gibi ülkelerde, 30 milyon dekarın üstündeki bir alanda ekimi yapılan tritikale Türkiye'de de Trakya'dan Doğu Anadolu Bölgesine kadar çeşitli bölgelerde, özellikle de Tokat ve Sivas çevresinde ekilmektedir. Tritikale üretimi Türkiye'de i!k kez Dr. Osman Tosun tarafından 194O'lı yıllarda denenir, 1974 yılında Dr. ibrahim Demir bu çalışmalara ivme kazandırır. Bugün un ve yem sanayiinde gittikçe daha çok kullanılır duruma gelmektedir. Bu tahılın unu yumuşak buğday ununun kullanıldığı pasta, bisküvi, kek, erişte yapımında kullanılır. Ancak günümüz un sanayii buğday işlemeye uygun olarak düzenlendiği için, tritikale şimdilik daha çok yem olarak değerlendiriliyor. Büyük ve küçükbaş hayvanlara dane ve saman olarak yedirilmekte, danelerin kanatlı hayvanlara yedirilmesi durumunda yumurta üretiminde yüzde 40'hk bir artış gözlenmektedir. Buğdayın, depresyondan astım ve şekere, kansızlıktan bazı kanser türlerine, kalp rahatsızlıklarına, kısırlığa uzanan bir çizgide pek çok konularda; çavdarın da kabızlık giderici, kolesterolü ve tansiyonu düşürücü, kan dolaşımını düzenleyici, damar sertliğini önleyici özellikleri vardır. Tritikalenin bu özellikleri atalarından alıp kendisini kullananların hizmetine sunduğunu söylenebilir.Bu needenle bu ürününü yetiştirilmesinin hem çiftçimize hemde Amasya'mıza büyük katkıları olacağına inanıyorum." dedi