Alman Dağcıları için diplomasi devrede...
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye'nin Akdeniz İçin Birlik projesinin dışında kalmak istemediğini ve Sarkozy'den gelen telefonla endişelerin büyük oranda giderildiğini belirterek, "Önem verdiğimiz konularda şekillendirmeye yönelik gayretlerimiz devam edecek" diyerek Ankara'nın temkinli olduğu sinyalini verdi.
İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önünde yaşanan çatışmada dün 3 polis memurunun şehit olduğunu belirten Özügergin, "Bu olay bizi derinden üzdü. Güvenlik görevlilerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz" dedi. Amerikalı güvenlik güçlerinin olaya müdahale etmek yerine konsolosluk içine kaçtıkları yönündeki iddialar hatırlatıldığında ise Özügergin, "Bu konuda yorum yapmam doğru olmaz" dedi.
Türkiye'nin yurt dışındaki ve merkezdeki büyükelçilerinin Ankara'da 15-18 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek konferansta bir araya geleceğini açıklayan Özügergin, "İlk kez konferansın tüm büyükelçilerin katılımıyla geniş çaplı yapılması kararlaştırıldı. Türk dış politikasını ilgilendiren seçenekleri ortaya çıkarmaya yönelik görüş alışverişi yapılacak. Merkezle eşgüdümü güçlendirecek" diye konuştu.
"Türk Dış Politikası, Yönelimler ve Öncelikler" başlıklı konferansın Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın inisiyatifiyle ortaya çıktığını belirten Özügergin, 4 gün boyunca 150 büyükelçiyle Avrupa, Balkanlar, Amerika, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan gelişmelerin ele alınacağını kaydetti. Özügergin, gündemin öncelikli maddeleri arasında enerji güvenliği, su ve çevrenin bulunduğunu da bildirdi.
Alman Dağcıları için diplomasi devrede
Dün Ağrı'da kaçırılan 3 Alman dağcıyla ilgili bir soru üzerine Özügergin, "Güvenlik güçlerimiz titizlikle incelemelerini sürdürmekte. Gerek biz Dışişleri Bakanlığı olarak Alman elçiliğiyle, gerekse Berlin'deki büyükelçiliğimiz Alman Dışişleri Bakanlığı'yla yakın işbirliği halinde. Şu an bu soru için biraz erken" yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan'ın 12-13 Temmuz tarihlerinde Paris'te gerçekleştirilecek Akdeniz İçin Birlik zirvesine katılacaklarını hatırlatan gazetecilerin, "Türkiye'nin bu konudaki endişeleri giderildi mi?" şeklindeki sorusuna Özügergin şu yanıtı verdi:
"Aradan geçen süre içinde tereddütlerimiz büyük ölçüde giderildi. Sarkozy Başbakanı (Erdoğan) G8 zirvesinde olduğu Japonya'dan aradı. Telefonla Başbakan'ın tereddütlerini giderici mahiyette gerekli açıklamaların geldiği yönünde bilgi aldım. 13'ündeki zirve sembolik bir anlam taşıyor.
Sonbaharda bir bakanlar toplantısı yapılacak ve bu toplantıda projenin daha da netleşmesi öngörülüyor. Türkiye gibi Akdeniz'de ağırlığı olan bir ülkenin katılmasının daha doğru olacağı değerlendirildiği için şu an
katılıyoruz. Önem verdiğimiz konularda şekillendirmeye yönelik gayretlerimiz devam edecek."
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan'ın Irak temaslarının güvenlik nedeniyle günübirlik olacağını ifade eden Özügergin, "Başbakan'a bakan da refakat etmekte. Günübirlik bir ziyarette bulunmakta. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Tarık Haşimi ve Adil Abdül Mehdi, Başbakan Nuri Maliki ve Ulusal Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani ile görüşülmesi öngörülüyor" diye konuştu.
Ergenekon operasyonuyla ilgili yurt dışından ne gibi tepkiler alındığına ilişkin bir soru üzerine Özügergin, "Görebildiğim kadarıyla ne Avrupa Komisyonu ne de AB'den herhangi bir bilgi talebi mahiyetinde yaklaşım olmadı" dedi.
"Türkiye çözüm halinde de Kıbrıs'taki garantörlük haklarından vazgeçmek istemiyor"
Kıbrıs Rum liderinin "Çözüm için anahtar Ankara'da" şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, Ankara'nın adadaki barış görüşmelerini nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Özügergin, 2008 yılının Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm için fırsat penceresi olduğunu yineleyerek, "BM parametrelerinde iki milletli yeni bir ortaklık devleti çatısı altında adil, kapsamlı ve kalıcı çözüm istiyoruz. Türkiye'nin etkin garantisinin sürmesini beklediğimizi ifade etmek gerekir" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermeni mevkiidaşı Sarkisyan tarafından futbol maçı izlemeye davet edildiği hatırlatılarak ilişkilerin normalleşip normalleşmeyeceğinin sorulması üzerine ise Özügergin, resmi davetin ellerine ulaştığını belirterek, "Normalizasyona gelince Ermeni Cumhurbaşkanı'nın bazı ifadeleri oldu.
Taze başlangıç ve ilişkilerin normalizasyonunun zamanı geldiği yönünde. 'Normal ilişkilerin tesisinden başka bir alternatif yok' dediği bize gelen bilgiler arasında. Bu saptamalara katılıyoruz. Bu unsurlar seçim sonrası Başbakan ve bakanımız tarafından gönderilen kutlama mektuplarında da var" yanıtını verdi.