Yurtiçi Faktoring Nedir?

Yurtiçi Faktoring Nedir?
Mal ve hizmet satışlarından doğan alacakların temlik alınarak satıcı firmaya garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulması, kısaca faktoring olarak adlandırılır.

Mal ve hizmet satışlarından doğan alacakların temlik alınarak satıcı firmaya garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulması, kısaca olarak adlandırılır. Taraflar, ticari borçlular ile mal ya da hizmet satışı yapan şirketler ve faktoring şirketleridir. Bu hizmetin genel olarak 2’ye ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar;

  1. Yurtiçi faktoring
  2. Yurtdışı faktoring

Yurtiçi faktoring ülke içerisinde faaliyet gösteren alıcı ile satıcı firmaların arasında doğmuş olan yahut doğacak olan ticaret hacmine yönelik olarak yapılan faktoring işlemleri olarak tanımlanabilir. Bu finansman hizmeti, satıcı konumda olan firmaların mal ya da hizmet satışından doğan faturalı vadeli alacaklarının bir anlamda garanti altına alınmasını sağlar. Bu yönüyle hızlı bir şekilde iletmesine nakit akışı sağlamak isteyen işletmeler için son derece önemli bir hizmet olduğunu söyleyebiliriz.

Yurtdışı faktoring ise yurt dışına yapılan ürün ya da hizmet satışları ile alakalıdır. Mal ve hizmet satışlarından doğan ya da doğacak olan alacakların bir aracı kuruluş olarak faktoring şirketi tarafından yönetilmesidir. Yurtdışına satıştan doğan ya da doğacak olan alacakların takibi, yönetimi ve tahsili noktasında bu finansman şirketlerinden hizmet alınabilir.

Yurtiçi Faktoringde Kabil-i Rücu ve Gayri Kabil-i Rücu Nedir?

Yurtiçi faktoring hizmetlerinden faydalanmak isteyen işletmelerin karşısına garanti bakımından iki farklı seçenek çıkar. Bunlar; geri dönülebilir ve geri dönülemez faktoringdir. Garanti açısından alacakların ödenmemesi riskinin faktoring şirketi tarafından üstlenildiği geri dönülebilir (kabil-i rücu) faktoring tercih edilebilir. Bir diğer seçenek de geri dönülemez (gayri kabil-i rücu) faktoring olur ve bu durumda alacakların ödenmemesi riski tamamen satıcı firma tarafından üstlenilmiştir.

Yurtiçi Faktoring Hizmeti Nasıl Alınır?

Yurtiçi faktoring hizmeti aynı ülke sınırları içerisinde bulunan şirket tarafından sunulur ve satıcı ile alıcı firma arasında gerçekleşir. Satıcı firma alıcı firmaya ürün ya da hizmeti sunarak faturanın ulaşmasını sağlar. Satıcının bu faturanın kopyasını faktoring firmasına iletir. Yapılan sözleşme çerçevesinde bu fatura temlik alınır ve fatura bedelinden ön ödemenin yapılması sağlanır. Bir anlamda faturalı olan alacakların faktoring firmasına devredilmiş olur.

Şirket tarafından gerekli incelemeler yapılır ve satıcıya faktoring firması tarafından teklif yapılır. Teklifte sunulacak hizmetler, alınacak komisyon bedeli ve diğer ücretler gibi tüm detaylar yer alır. Faktoring hizmeti sunan şirket ile satıcı firma arasında sözleşme imzalanmalıdır. Sözleşmenin imzalanmasının ardından evrakların kopyası faktoring şirketine ulaştırılır. Sözleşmede belirtilmiş olan vade tarihi geldiğinde alıcıdan fatura bedelinin tahsil edilmesi sağlanır. Satıcıya da kalan ödemenin yapılması işlemi gerçekleşir.

Hangi Şirketler Yurtiçi Faktoring Hizmetinden Faydalanabilir?

Bu hizmetten yurt içinde ya da uluslararası alanda faturalı olmak kaydıyla ticaret yapan tüm şirketlerin faydalanabildiğini belirtelim. Bu hizmetten faydalanılması için herhangi bir ciro büyüklüğü ya da ciro kriteri şartı bulunmaz. İşletmesini büyütmek isteyen KOBİ statüsünde olan firmalar da bu hizmetten faydalanabiliyor. Özellikle sürdürülebilir bir nakit akışına sahip olmak isteyen şirketler ve işletmeler için son derece faydalı bir hizmet türü olduğunu söyleyebiliriz.

Yurtiçi Faktoringin Ödeme Türleri Nelerdir?

Ödeme türleri 3 ana başlıkta toplanır.

  1. Peşin İskonto

Peşin iskonto ödeme türünde vadesi belirlenmiş olan alacakların ortalama vade oranına göre faiz ve komisyonun belirlendiğini belirtelim. İşlemin başında ödeme gerçekleştirilir ve faturalar da aylık olarak düzenlenir. Firmaya işlem anında ödeme yapıldığından acil nakite ihtiyacı olan işletmeler için ideal bir ödeme türü seçeneğidir.

  1. Spot İşlem

Spor işlem ödeme türünde daha önceden belirlenen bir vadeye sabit faktoring faizi ile komisyon ücreti uygulanır ve bu şekilde bir ön ödeme yapılır. Anaparanın, faizin ve diğer ücretlerin vade sonunda tahsil edildiği ödeme türüdür. Bu ödeme türü tercih edildiğinde tahsilat, anapara bakiyesinden düşülür ve aynı zamanda fatura kesimi de vadelere göre gerçekleşir.

  • Değişken Faizli İşlem

Değişken faizli işlem ödeme türünde daha önceden belirlenen vadeye değişken faiz ile komisyon ücreti uygulanır. Ne kadar faiz uygulanacağı ise piyasa şartlarına bağlı olarak faktoring şirketi tarafından belirlenir. Tahsilatlar, spot işlem ödeme türünde olduğu gibi anapara bakiyesinden düşülür ve işlemin müşteri tarafından istenen bir tarihte kapatılması mümkündür. Bu ödeme türünde faturalar ise aylık olarak kesilir ve işlemin kapatılması esnasında ya da vadenin sonunda anapara ile beraber faiz ile ücretler de tahsil edilir.

Alacakların Garantisi İçin İhracat Faktoringi

Günümüz piyasa koşullarında alacakların bir garantisinin olması istisnasız her şirket için büyük önem taşıyor. İşte bu noktada devreye ihracat faktoringi giriyor. Yurt içinde faaliyet gösteren firmalar yurt dışına yaptıkları ürün ve hizmet satışlarından doğan alacaklarını bu yolla garanti altına alabilir. Faturalı olan mal ve hizmet satışlarında tahsilatın takibi ve alacakların da bir garanti kapsamında olması için faktoring hizmeti sunan bir şirketle sözleşme imzalanması yeterli olacaktır.

Eğer ihracat faktoringi de dahil olmak üzere faktoring hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz QNBFF internet sitesine tıklayabilirsiniz. Bu hizmetin sunduğu avantajlar hakkında da detaylı bilgi de sitede yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.