Yılın ilk günlerinde meyve-sebzede fiyatlar aşağı yönlü

Yılın ilk günlerinde meyve-sebzede fiyatlar aşağı yönlü
Yılbaşı alışverişinin geride kaldığı yeni yılın ilk günlerinde birçok üründe olduğu gibi, sebze ve meyvenin büyük çoğunluğunda fiyatlar gerilerken, bazılarında zamlar devam etti.

DHA'nın çarşı-pazar tezgahlarında yaptığı araştırmalara göre, ağırlıklı olarak kış sebzelerinin fiyatlarındaki düşüşler yüzde 35'i de aşarken, üretiminde azalma yaşanan sera ürünlerinde fiyatlar yükseldi.

Buna göre, geçen ay kilosu 2-4 lira arasında değişen soğanın fiyatı Ocak ayında yüzde 25 düşüşle 1.5-3.5 lira aralığına geriledi. Kış sebzelerinin vazgeçilmezlerinden olan havucun fiyatı bir önceki aya göre yüzde 25 düşüşle 2 liraya indi.

Karnabahar da fiyatı düşen kış sebzeleri arasında yer alıyor. Geçen ay 4.5 lira olan karnabaharın fiyatı yüzde 33 düşüşle 3 liraya geriledi.

Yine kış sebzelerinden ıspanağın fiyatı Aralık ayında 4 lirayken bu ay yüzde 37.5 düşüşle 2.5 liraya geriledi. Taze soğanın fiyatı ise Aralık ayında olduğu gibi 2 lirada kaldı.

Kasım ayında 2.5 lira olan pırasanın fiyatı Aralık ayında yüzde 12.5 artışla 3 liraya çıkmıştı. Ancak pırasa bu ay tekrar 2.5 liraya geriledi. Geçen ay 30 lira olan zencefilin fiyatı bu ay 20 liraya geriledi.

Geçen ay 4 liraya yükselen narın fiyatı ise Ocak ayında yüzde 50 düşüşle 2 liraya geriledi.

FİYATI YÜKSELENLER

Buna karşılık, limonun fiyatı Aralık ayındaki düzeylerini korudu. Limonun, Kasım ayında 3 liraya kadar çekilen kilo fiyatı, Aralık ayında 8 liraya kadar yükseldi ve Ocak ayında da etiketlere aynı fiyatlar yazıldı.

Sera üretimi olan domatesin fiyatında ise artış Ocak'ta da devam ediyor. Kasım ayında 5 lira olan salkım domatesin fiyatı Aralık başında 4 liraya geriledikten sonra, Ocak ayında yüzde 20 yükselerek 5 liraya çıktı.

Yine sera ürünü olan sakız kabağın kilosu Aralık ayındaki fiyatını koruyarak 3.5 lira oldu. En büyük yükseliş, yüzde 25 ile hıyarda görüldü. Geçen ay 2 lira olan hıyarın kilosu bu ay 2.5 lira oldu. Ayrıca Çengelköy hıyarının fiyatı 7 liraya yükseldi.

Çarşı-pazar tezgahlarında mandalinanın kilo fiyatı 4 lirayla Aralık ayındaki düzeyini korudu. Kış aylarının vaz geçilmez meyvesi olan elmanın geçen ay 3-6 lira aralığında olan fiyatını korudu. Aralık ayında 5 lira olan muzun kilosu ise 5.5 liraya yükseldi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.