Yılbaşı sofrasının baş tacı salata olsun

Yılbaşı sofrasının baş tacı salata olsun
YILBAŞI sofralarında hindi, kestaneli pilav ya da yılbaşı pastasının büyük bir salatayla tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Berna Ertuğ, bol yeşillikli ve limonlu bir salatanın hayat kurtarabileceğini söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü görevlisi Diyetisyen Berna Ertuğ, yılbaşı sofrasından sağlıklı kalkmak için yapılması gerekenleri anlattı. Yılbaşı sofrasında dikkat edilmesi gereken en önemli konunun açlık hissinin kontrolü olduğunu belirten Ertuğ, eğlencenin coşkusuna kapılarak sınırsız tüketimin, yeni yılın ilk sabahına ishal, mide bulantısı, besin zehirlenmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık sorunlarıyla uyanmaya neden olabileceğini söyledi. Açlık hissi kontrolünün yılbaşından bir gün önce kahvaltıyla başlayarak mümkün olacağını belirten Ertuğ, "Tüm gün aç kalmak, yapılabilecek en büyük hatadır. Ara öğünler atlanmamalı, öğle yemeğinde sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Akdeniz yeşilliği, peynir, domates, salatalık, kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberlerden oluşan üzerine bol limon sıkılmış bir salata antioksidan özelliği ile yılbaşı sofrasının sağlık kaynağı olacaktır. Salata ayrıca posa zengini olduğundan açlık hissini azaltarak, masada bulunan diğer yemeklerden ölçülü bir şekilde yenilmesini sağlayacak" diye konuştu. Salatayı mümkün olduğunca limon ve sirkeyle tatlandırmak gerektiğini belirten Berna Ertuğ, "Salataları mayonez gibi malzemeler içeren soslarla birlikte tüketmemek gerekir. Bol yeşillikli ve limonlu bir salata hayat kurtarır. dedi.


Diyetisyen Berna Ertuğ yılbaşında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:


"Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi ve tavuk eti tercih edilmeli. Kırmızı et tüketilecekse, kızartma etler yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tüketilmeli. Garnitür olarak çiğ sebze ya da haşlama veya ızgara sebze tercih edilmeli. Yılbaşı sofrasında şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar bulunmalı. Yemekler yavaş tüketilmeli, yılbaşı sofrası çok geç saatlere kadar kalmamalı, yemek çok geç saatte yenilmemeli. Pilav veya makarna yeniliyorsa, ekmek tüketimi sınırlandırılmalı. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmeli. Yılbaşı yemeğinde alkol alınacaksa, alkol oranı ve kalorisi düşük olan içkiler tercih edilmeli, alkol aç karnına değil mutlaka yemeklerle birlikte tüketilmeli." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.